latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:22 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Марић критикује рад директора бањалучког Центра за предшколско васпитања; Јокановић: Све је исполитизовано (ФОТО)

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић најавио је подношење кривичне пријаве против директора бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Петра Јокановић, који негира све оптужбе и каже да је цијели случај исполитизован.
Божо Марић - Фото: СРНА
Божо МарићФото: СРНА

На конференцији за новинаре одржаној испред Центра Марић је рекао да су радници ове установе незадовољни положајем дошли у Синдикат управе и основали синдикалну организацију у коју се учланило више од 100 радника, чиме су, како тврди, стекли репрезентативност, коју им директор Јокановић "оспорава".

Марић је навео да су из Синдиката истакли да ће тражити изједначавање плата запослених у овој предшколској установи са примањима запослених у Градској управи Бањалука, имајући у виду да се финансирају из истих извора.

Он је оцијенио поражавајућим да васпитачица у овој установи има плату 1.200 КМ, док већа примања има радница на одржавању чистоће у Градској управи Бањалука.

Марић тврди да је постојећа синдикална организација "у служби" садашњег и свих претходних директора.

- Овдје се закључивао колективни уговор о условима и платама радника, а да радници уопште нису питани да ли се слажу с тим, већ је након што је потписан тај колективни уговор, бивша предсједница синдиката напрасно добила ново, боље радно мјесто - каже Марић.

Директор Установе Петар Јокановић је рекао да је крајње изненађен и да Центар има репрезентативан синдикат са којим установа има одличну сарадњу годину и по, која је резултирала повећањем плате и изједначавањем по осталим примањима са радницима Градске управе, као и са колективним годишњим одмором.

Петар Јокановић (Фото: СРНА)

- Прије седам до осам мјесеци се појавила идеја о оснивању новог синдиката. Тај нови синдикат сам подржао, у смислу да је конкуренција увијек добра. Уназад пар дана сам добио захтјев за утврђивање репрезентативности овог синдиката. Потребно је да се испуне сви законски услови, а један од услова који колеге нису испуниле је да се синдикат финансира из чланарина - рекао је Јокановић.

Он је рекао да тај захтјев може бити комплетиран када се новоосновани синдикат изјасни како ће се финансирати.

- Ништа није спорно и још један синдикат не шкоди. Колеге су то погрешно протумачиле или је то с разлогом пласирано у ово вријеме, тако да је ово нека политичка прича у којој не бих хтио да учествујем. Нови синдикат је здрава прича и да то треба подржати, али ово нема везе са синдикалним радом - поручио је Јокановић.