latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:15 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Стевандић: Уставни суд БиХ инструментализован за потребе бошњачке политике

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Уставни суд БиХ постао референт за спровођење одлука из Федерације БиХ, што води потпуном краху правном систему у БиХ.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Реагујући на захтјев бошњачких делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ крњем Уставном суду БиХ за рјешавање спора са Републиком Српском у вези са Законом о имунитету Српске, Стевандић је нагласио да су ово јасни докази да је инструментализован Уставни суд БиХ за потребе бошњачке политике.

- Они буквално у року од једног или два дана, по наруџби из ФБиХ, доносе одлуке, што се никад до сада није дешавало. То говори да је овдје крах правосуђа и да све иституције које би требало да штите закон и мир, одрживост БиХ, управо раде на дестабилизацији и заузимају страну - рекао је Стевандић.

Стевандић је истакао да Уставни суд не смије да заузима страну и да реагује исте секунде кад то неко из ФБиХ од њих тражи.

- Углавном реагују промтно када је у питању нешто против Републике Српске. Ово води потпуном краху и неодрживости правног система у БиХ. Очекујем да након овога будемо још чвршћи у спровођењу одлука Народне скупштине - напоменуо је Стевандић.

Све државе и републике на свијету, додао је Стевандић, имају регулисан имунитет и овдје ниште није спорно.

Бошњачки делегати Шефик Џаферовић, Џенан Ђонлагић, Џемал Смајић и Сафет Софтић поднијели су крњем Уставном суду БиХ захтјев за рјешавање спора са, како су навели, ентитетом Република Српска и Народном скупштином Српске у вези са Законом о имунитету Републике Српске који је усвојен на 13. сједници парламента Српске у априлу.

Уз захтјев су доставили и приједлог за одређивање привремене мјере до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ.

Бошњачки делегати затражили су одговор у вези захтјева од Народне скупштине Српске најкасније за 30 дана од пријема дописа.