latinica  ћирилица
05/08/2024 |  12:16 ⇒ 12:21 | Аутор: РТС

Премијерка Бангладеша поднијела оставку и напустила земљу - демонстранти упали у њену резиденцију

Предсједница Владе Бангладеша Шеик Хасина Вазед поднела је оставку и војним авионом отишла у Индију, јављају тамошњи медији. Више хиљада људи у међувремену ушло је у званичну резиденцију премијерке Бангладеша, гдје је на антивладиним протестима од 19. јула погинуло 300 људи.
Протести у Бангладешу (фото: EPA-EFE/MONIRUL ALAM) -
Протести у Бангладешу (фото: EPA-EFE/MONIRUL ALAM)

Шеик Хасина Вазед је поднијела оставку и са сестром војним хеликоптером одлетјела за Индију, док се демонстранти масовно окупљају у њеној резиденцији, јавља Би-Би-Си.

Протести у Бангладешу су почели прошлог месјеца након што су студентске групе захтјевале укидање контроверзног система за ограничавање квота за запошљавање у државним пословима.

Прерасли су, у међувремену, у антивладине са захтјевом за оставку премијерке Вазед која је освојила четврти мандат у јануару на изборима које је опозиција бојкотовала.

Дан раније на антивладиним протестима у Бангладешу погинула је 91 особа, чиме се укупан број страдалих у немирима, који су почели 19. јула, повећао на 300.

Међу погинулима је и 13 полицајаца, саопштили су полиција и љекари.

Студенти који протестују позвали су раније данас да буде одржан марш до главног града Бангладеша, са захтјевом да премијерка поднесе оставку, пренео је Ројтерс.

Протести су планирани упркос томе што је у недјељу уведен полицијски час у цијелој земљи након сукоба полиције са демонстрантима у којима је погинула најмање 91 особа, а стотине повријеђене када је полиција употребила сузавац и гумене метке.

Број погинулих у недјељу је највећи за један дан од почетка протеста 19. јула.

На улицама Даке су распоређени војни тенкови и полицијска возила, док безбједносне снаге патролирају, а цивилног саобраћаја готово да и нема.

У Бангладешу је током викенда било више напада и подметања пожара на владиним зградама и полицијским станицама, јавили су локални медији.

Жељезница Бангладеша саопштила је да је обуставила све услуге на неодређено вријеме због ескалације насиља.

Фабрике одјеће у земљи, које снабдијевају одјећом неке од водећих свјетских брендова, такође, затворене су на неодређено вријеме.