latinica  ћирилица
05/08/2024 |  12:07 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Микаћ: 70 одсто успјешно ријешених радних спорова

Агенција за мирно рјешавање радних спорова прва је институционализована служба у Републици Српској која се бави рјешавањем индивидуалних и колективних радних спорова, као алтернативним начином рјешавања спорова између радника и послодавца.
Велибор Микаћ -
Велибор Микаћ

Директор ове агенције, Велибор Микаћ, гостујући у програму Радија Републике Српске, рекао је да је од укупног броја покренутих спорова успјешно ријешено чак 70 одсто.

Најчешћи разлози због којих се радници обраћају Агенцији за мирно рјешавање спорова су повреда права из радног односа, престанак уговора о раду и исплата плата, нагласио је Микаћ.

Говорећи о предностима рјешавања спорова посредством агенције, Микаћ је истакао да се су процедуре краће, спорови се рјешавају брже, а поступак је потпуно бесплатан, што је један од основних мотив што им се радници у поступку обраћају.

- Поступак је брз и екпедитиван уколико арбитар оцијени да постоји могућност за закључење споразума. Уколико се споразум не закључи, ми смо обавезни да их упутимо на даљу заштиту, а то је суд - истакао је Микаћ.

Више од 15.000 ријешених случајева у Агенцији за мирно рјешавање спорова говори да радници знају коме да се обрате и да је ова установа оправдала своје постојање, нагласио је Микаћ.