latinica  ћирилица
05/08/2024 |  10:13 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Гогановић: Кодекс понашања креиран због појединаца који су се повели за Хелезом

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да је нови кодекс понашања креиран због неколико неодговорних појединаца који су се повели примјером ресорног министара Зукана Хелеза, који шири мржњу према Републици Српској и Србима, али и истакао да се припадници Оружаних снага БиХ у већини ситуација понашају достојанствено, помажу људима у невољи, гасе пожаре и показују колегијалност.
Александар Гогановић - Фото: СРНА
Александар ГогановићФото: СРНА

- Нажалост, када је БиХ себе довела у ситуацију да је на челу система одбране правоснажно осуђивани насилник Зукан Хелез, који отворено шири мржњу према Републици Српској и српском народу. Онда поједини припадници Оружаних снага слиједе његов примјер и на друштвеним мрежама пишу увредљиве коментаре. Кодексом понашања забрањује се сваки вид ратнохушкачке реторике, што апсолутно подржавам, али морамо бити свјесни чињенице да је Хелез свакодневно шири и остаје некажњен, а Тужилаштво БиХ и међународна заједница ћуте - изјавио је Гогановић Срни.

Гогановић од свих у систему одбране очекује да буду примјер у БиХ како се треба понашати.

- Својим професионалним радом и личним примјером штитићу заједничке Оружане снаге и дејтонску БиХ, чак и од министра одбране, а ту су Закон о одбрани и Устав БиХ на мојој страни - поручио је замјеник министра одбране.

Министарство одбране БиХ креирало је Нацрт кодекса понашања припадника Министарства, као и Оружаних снага БиХ, којим је прописано шта војна и остала запослена или ангажована лица не смију писати на друштвеним мрежама.

- Овим кодексом утврђују се правила и принципи одговорног кориштења друштвених мрежа и онлајн платформи од припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ како би се спријечило неетично понашање, подривање дисциплине, нарушавање међуљудских односа, угрожавање безбједности и кршење других стандарда који се примјењују у Министарству одбране и Оружаних снага БиХ - наводи се у образложењу.

Активности на друштвеним мрежама и онлајн платформама укључују, како је прецизирано, објављивање, дијељење, коментарисање и истицање различитих реакција на садржај, што подразумијева чак и лајковање, додавање емотикона и слично.

Припадници Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, приликом кориштења друштвених мрежа и онлајн платформи за приватне сврхе, биће дужни да се придржавају низа правила, а то су, између осталог, достојно представљање Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, јачајући јавно повјерење у те институције.