latinica  ћирилица
05/08/2024 |  09:22 | Аутор: СРНА

Спасојевић: У завршној фази штампање и дистрибуција уџбеника

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево у завршној је фази штампе и дистрибуције уџбеника у књижаре широм Републике Српске, а цијене су на нивоу прошлогодишњих, изјавио је вршилац дужности директора овог предузећа Предраг Спасојевић.
Уџбеници - Фото: РТРС
УџбенициФото: РТРС

- Завод је и ове године понудио родитељима могућност куповине уџбеника и школског прибора на рате у свим малопродајним објектима. То је могућност коју нудимо дуги низ година, за коју не влада велико интересовање, али наша одлука је да понудимо ову опцију - рекао је Спасојевић за Срну.

Он сматра да је куповина уџбеника на рате у виду претплате свакако добра опција и олакшава родитељима спремање школараца за септембар и нову школску годину.

Нови уџбеници у школској 2024/2025. години за основну школу су "Прва књига" /уџбенички комплет за први разред основне школе/, "Дигитални свијет" за четврти разред, "Математика" и "Радна свеска за математику" за пети разред, "Историја" за шести и седми разред, "Читанка", "Физика", "Збирка задатака за физику" и "Основи информатике" за осми разред, те "Математика" и "Збирка задатака из математике" за девети разред.

У школској 2024/2025. години нови уџбеници за средњу школу су "Социологија" за трећи и четврти разред гимназије, "Филозофија" за четврти разред гимназије, "Хигијена са здравственим васпитањем" за други разред средње школе, струка здравство, занимање медицински техничар, акушерско-гинеколошки техничар, физиотерапеутски техничар и педијатријски техничар, за трећи разред за занимање фармацеутски техничар и за први разред за занимање зубно-стоматолошки техничар.

Нови уџбеници су и "Рачунари и програмирање" за други разред средње школе, струка машинство и обрада метала, занимање машински техничар за компјутерско конструисање и техничар це-ен-це технологија, "Безбједност и регулисање саобраћаја" за други разред средње школе, занимање возач моторних возила, струка саобраћај, "Естетско обликовање" за други разред средњих стручних школа, струка текстилство и кожарство, занимање модни кројач.

Међу новим издањима је уџбеник "Банкарског пословања" за трећи разред средњих стручних школа, струка економија, право и трговина, занимање банкарски техничар, "Збирка задатака из привредне математике" за трећи и четврти разред средње стручне школе за сва занимања струке економија, право и трговина.

- У процедури одобравања је још неколико рукописа уџбеника за средње школе, те ћемо по добијању одобрења за ове уџбенике приступити и њиховој припреми и објављивању - напоменуо је Спасојевић.

Он је истакао да се дигитализација садржаја уџбеника врши у складу са стратешким документима Владе Републике Српске и планом пословања Завода.

Спасојевић је навео да је процес започет пилот-пројектом, а сада то представља значајан искорак у образовном систему и уџбеничкој политици Републике Српске.

- Завод је с циљем извршења и спровођења дигитализације уџбеника основао посебно службу која се бави дигитализацијом садржаја. За све уџбенике код којих се врши дигитализација закључује се уговор и обезбјеђују ауторска права за све садржаје, у складу са законским процедурама. Садржаји уџбеника прате штампани уџбеник и одобрени су од аутора уџбеника - рекао је Спасојевић.

Када је ријеч о обезбјеђивању уџбеника од Владе Републике Српске, Спасојевић је навео да ће, када званично добију закључак Владе и инструкцију ресорног министарства, моћи да планирају испоруке уџбеника по школама.

Спасојевић је додао да Завод има и низ активности на пољу издаваштва и промоције дјела из области белетристике.

- Нама слиједе сајмови књига у Источном Новом Сарајеву, Бањалуци и Београду, гдје ћемо представити своја издања и уприличити промоције. Половином септембра очекујемо да из штампе изађу награђени романи са конкурса "Златна сова" и награђена књига за дјецу "Совица". Планирали смо да добитницима у септембру уручимо награде - најавио је Спасојевић.