latinica  ћирилица
05/08/2024 |  08:12 ⇒ 11:48 | Аутор: РТРС

Мрша: Морамо да разговарамо о новим модалитетима за рјешење ситуације (ВИДЕО)

Исплата накнада за рад по службеној дужности и повећање тарифа за своје услуге - захтјеви су адвоката из Републике Српске и Федерације који су пети дан у штрајку.
Далибор Мрша - Фото: РТРС
Далибор МршаФото: РТРС

- Ништа се није десило преко ноћи, период у којем адвокати траже своја права траје годину дана. Од 2005. године није се ништа мијењало по питању накнада за адвокате. Адвокати су увијек остакли по страни - рекао је предсједник Адвокатске коморе Републике Српске Далибор Мрша.

Мрша је гостујући у нашем Јутарњем програму рекао је да ће штрајк трајати до испуњења захтјева, односно до компромисног рјешења са министарствима правде Српске и БиХ.

- Уколико постоје непремостиве препреке, морамо да разговарамо о новим модалитетима за рјешење ситуације. Ако дође до компромисног рјешења ми желимо јасно да знамо који је то максимум који министарства правде Републике Српске могу да понуде адвокатским коморама - закључио је Мрша.

Подсјетимо, адвокати су почели штрајк због тога што им нису исплаћене накнаде за одбране по службеној дужности пред Судом БиХ.

Адвокати у Српској истовремено траже од ресорног министарства да се усвоји текст Тарифе о наградама и накнади који је достављен Министарству правде Републике Српске још 5. децембра прошле године.

У допису Адвокатске коморе Републике Српске достављеном основним и окружним судовима у Српској наводи се између осталог, да ће протест трајати до испуњења захтјева, те су судови замољени да више не доносе рјешења о постављању адвоката из Републике Српске за одбране по службеној дужности.

Из Министарства правде раније су навели да "пажљиво разматрају захтјеве Адвокатске коморе Републике Српске како би, на основу дијалога и међусобног разумијевања, пронашли најприкладније рјешење, између очекивања адвоката, али и могућности у усвојеном буџету Републике Српске".