latinica  ћирилица
04/08/2024 |  21:17 | Аутор: СРНА

Боснић: Представа "Олуја" истиче квалитет Крајишника

У представи "Олуја", која је вечерас одиграна у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, не подстиче се мржња, него се истиче квалитет Крајишника и народа из тих крајева, рекла је аутор представе и глумица Драгана Боснић.
Бањалука - представа Олуја - Фото: СРНА
Бањалука - представа ОлујаФото: СРНА

- Желимо да покажемо да је то народ који је, када укрсти своје ћивоте са мачем историје, у стању да остане достојанствен, да се носи са том судбином. Не желимо показати било каве осветољубиве емоције према другим народима који су учествовали у прогону Срба, то показује колика је наша душа - рекла је Боснићева новинарима.

Она је навела да представа на аутентичан начин приказује судбину српских породица протјераних 1995. године из Републике Српске Крајине, али и свих других које су због ратних дешавања морале напустити свој дом и тражити га негдје друго.

Боснићева је рекла да представа настала на основу искустава породица које су из тих крајева стигле у Бачку Паланку и у том граду нашле свој нови дом.

Предсједник Завичајног удружења "Сава Мркаљ" из Новог Сада Зорица Влајнић изразила је задовољство што је ово удружење дало подршку реализацији ове представе.

- Свесрдно смо се укључили у овај пројекат са жељом да његујемо културу сјећања, јер то још није на нивоу на којем би требало да буде - рекла је Влајнићева.

Савјетник предсједника Републике Српске Немања Давидовић истакао је да је предсједник Српске Милорад Додик изузетно посвећен обиљежавању важних датума из историје српског народа, а један такав датум је и 4. август.

- Изузетно је важно и велико ми је задовољство јер смо омогућили публици у Бањалуци да види представу "Олуја", која обрађује тематику страдања и прогона више од 200.000 Срба са простора Републике Српске Крајине", рекао је Давидовић.

Директор Народно позоришта Републике Српске Дијана Грбић рекла је да јој је част што је имала прилику да угости колеге из Србије, те захвалила Давидовићу на иницијативи да се ова представа одигра у Бањалуци.

- Трудимо се да ставимо на располагање своје капацитете пројектима као што је представа "Олуја", јер је важно да се сваки дан сјећамо догађаја који су обљижели историју српског народа - рекла је Грбићева.

Боснићева потписује текст, режију, избор музике и игра у представи, а осим ње, ту су и глумци аматери и мушка пјевачка група.

Носилац пројекта и главни организатор је Народна библиотека "Вељко Петровић" из Бачке Паланке и Завичајно удружење "Сава Мркаљ" из Новог Сада.