latinica  ћирилица
04/08/2024 |  21:09 ⇒ 21:10 | Аутор: sputniknews.com

У Енглеској настављени протести: Запаљен хотел са мигрантима, џамијама понуђено додатно обезбјеђење (ВИДЕО)

Велика група демонстраната, који се противе мигрантима, упала је у хотел у енглеском граду Ротераму у којем су смјештени азиланти и запалила га.
Протести у Енглеској (Фото: EPA/ADAM VAUGHAN) -
Протести у Енглеској (Фото: EPA/ADAM VAUGHAN)

Многи су били огрнути енглеским заставама, а дочекали су их учесници контрамитинга који су извикивали пароле у знак подршке мигрантима, преноси Мирор.

Тензије су ескалирале, а на снимцима на друштвеним мрежама види се да демонстранти бацају предмете на полицију, принудивши их да се повуку.

Демонстранти су потом разбијали прозоре на хотелу, а онда и запалили зграду.

Након што су синоћ избили насилни протести широм Енглеске, до сада је ухапшено најмање 100 људи, а нове демонстрације најављене су и за данас у више градова.

Нереди и протести изазвани су нападом ножем у граду Саутпорт гдје је један седамнаестогодишњак убио три девојчице на часу плеса.

Стармер: Зажалиће они који су у овоме учествовали

Британски премијер Кир Стармер осудио је данас напад на хотел у Ротераму описавши га као крајње десничарско разбојништво.

У саопштењу Даунинг стрита, Стармер је обећао да ће власти учинити све што је потребно да насилнике приведе правди, након немира који суизбили широм земље, пренио је АП.

У обраћању нацији, које је преносила телевизија, Стармер је поручио да насилна руља не представља Британију, пренео је Скај њуз.

- Гарантујем да ћете зажалити што сте учествовали у овим нередима, било директно или подстичући га - нагласио је он.

Џамијама ће бити понуђено додатно обезбјеђење

Џамијама које су у опасности од насилних нереда у Великој Британији биће понуђено додатно обезбјеђење, чиме ће заједницама бити пружена витална подршка и сигурност, саопштила је британска влада.

Како се наводи, то ће помоћи локалним полицијским снагама да заштите ове важне вјерске објекте.

У складу са новим процесом који је сада на снази, полиција, локалне власти и џамије могу тражити да се брзо распореди обезбјеђење, које ће штитити заједнице и омогућити вјерницима што хитнији повратак на богослужење.

Министарка унутрашњих послова Ивет Купер изјавила је да је Британија поносна и толерантна земља и да нико не би требало да тражи изговоре за срамне поступке хулигана, насилника и екстремистичких група који нападају полицајце, пљачкају локалне продавнице или нападају људе на основу боје коже.

- У светлу срамних пријетњи и напада са којима су се суочавале и локалне џамије у многим заједницама, влада пружа брзу додатну подршку кроз шему заштитног обезбјеђења џамија, уз подршку локалних полицијских снага и понављамо да ће се свако ко је умијешан у ометање функционисања и насиље суочити са снагом закона - навела је она.

Нагласила је да Велика Британије као нација неће толерисати криминално понашање, опасан екстремизам и расистичке нападе који су против свега за шта се ова земља залаже.