latinica  ћирилица
04/08/2024 |  19:15 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Мастиловић: Прије 29 година почела је ревизија антифашистичке традиције у Европи

Прије 29 година почела је ревизија антифашистичке традиције у Европи: 4. августа 1995. заједничким снагама хрватских оружаних снага и Петог корпуса тзв. Армије РБиХ почела је операција Олуја, током које је Република Српска Крајина елиминисана етничким чишћењем у року од 84 сата, пише Руска газета.
Драга Мастиловић - Фото: РТРС
Драга МастиловићФото: РТРС

Тако је Загреб, уз одобрење и директну подршку Запада, ријешио "српско питање" – број погинулих и несталих цивила тада је износио 1.853 особе, број избејглица је премашио 220 хиљада цивила.

Одлуку о започињању ове злочиначке акције донели су 31. јула 1995. године у легендарној "Белој вили" Јосипа Броза Тита на архипелагу Бријуни, од стране хрватског генерала Анте Готовине и предсједника Фрање Туђмана.

Ова последња је јасно дефинисала свој циљ – да Србима нанесе "толике ударце да би они практично нестали са ових простора“.

Ово је у коментару за Руску газету рекао шеф представништва Руског историјског друштва у Републици Српској, директорка Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.

– Са историјског становишта, "Олуја" није ништа друго до наставак Другог свјетског рата, односно формирања етнички чисте Независне Државе Хрватске  по моделу који су развили усташки идеолози: била је планирао да уништи трећину Срба, трећину насилно учини католицима, трећину "истјера у Србију и друге земље". Током Другог свјетског рата НГХ је уз помоћ нацистичких ментора реализовао прва два задатка, а трећи – протјеривање остатака Срба из Хрватске – извршен је 1995. године. Највише изненађује да су Хрвати то поново урадили уз асистенцију својих западних покровитеља, прије свега Њемачке. После тога је почела ревизија антифашистичких традиција у Европи, која је данас добила огромне размере. Питање је када европске земље, које су раније патиле од фашизма, схвате ове чињенице. Међутим, то би могло бити веома погубно за читаву европску цивилизацију - рекао је Мастиловић.