latinica  ћирилица
04/08/2024 |  18:19 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

На Поповића брду код Оштре Луке одржана 252. Грмечка корида (ВИДЕО)

На Поповића брду код Оштре Луке, одржана је 252. Грмечка корида. У традиционалној манифестацији учествовали су бикови из Приједора, Козарске Дубице, Оштре Луке, Санског Моста, Мркоњић Града и Јајца.
Корида - Фото: РТРС
КоридаФото: РТРС

Рогове је укрстило око 20 бикова. Поред безбједности током саме борбе, неопходнно је редовном исхраном и тренинзима, бикове прирпемити за борбу.

- Овдје долазим већ толико година и докле год имам бика долазићемо овддје - навео је

Грмечка корида чува слободарски дух нашег народа. Организатор манифестације, општина Оштра Лука, обезбиједила је и наградни фонд - 20 хиљада марака.

- Сви бисмо требали да смо читали приповјетку Јаблан, Петра Кочића, која управо описује то на симболичан начин, отпор нашег народа према туђинској власти - рекао је предсједник Организационог Одбора 252. Грмечке кориде Немања Куриџа.

Ово заслужује да буде највећа корида која се одржава јер само 252 године дуго и то је једна од најстаријих манифестација у Српској и самој БиХ, навео је замјеник начелника општине Оштра Лука Душко Дошеновић. Грмечка корида, која је до деведестих година организована на Међеђем брду, од 1997. године одржава се на Поповића брду.