latinica  ћирилица
04/08/2024 |  16:18 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Због вртоглавих цијена станова, грађани се све више одлучују за изградњу монтажних кућа (ВИДЕО)

Због вртоглавих цијена станова, грађани су почели све више да се одлучују за изградњу монтажних кућа. Стручњаци из области архитектуре кажу да се данас монтажне куће готово ништа не разликују од зиданих објеката, за чију изградњу треба издвојити више новца и времена.
Монтажна кућа - Фото: РТРС
Монтажна кућаФото: РТРС

За мање од три мјесеца кључ у руке, овако функционише систем градње монтажних кућа. У посљедње три године постале су тренд на нашем, али и свјетском тржишту. Цијена зависи од квадратуре и материјала.

Најчешће се траже мале монтажне куће, породичне од 50 до 120 квадрата, истиче Драган Берић, власник фирме која се бави производњом монтажних кућа.

- Ми на нашим ппросторима градимо куће на спрат, и то само на један спрат, а у Канади радимо на пет спратова. Код нас важе мало другачије законске регулатива. Ми радимо и подно гријање и јако је мало енергије потребно да се кућа угрије - тврди Берић.

Осим породичних кућа, које се најчешће граде од металне конструкције или дрвета, изузетно су тражене и монтажне викендице.

- Ријеч је о нискоенергетским објектима. Радимо мале викенд куће, које су тренутно најтраженије и у природним локацијама. Мање квадратуре имају већу цијену у односу на породичне куће. Цијена објекта за Бањалуку је око 1.300 КМ по квадрату без ПДВ. Ријеч је о систему градње кључ у руке - рекао је Небојша Убипарип.

Монтажне куће су отпорне на временске непогоде јер се граде од еколошки прихватљивих, квалитетних материјала са добром изолацијом, али и атрактивним дизајном.

Монтаже куће су тип фабрикованих панела, које се завршвају у фабрикама, суви је тип градње, без прашине и малтерисање па се и сам процес градње брже завршава, истичу архитекте.

И Бањалучани су препознали погодности које нуде монтажне куће у односу на класичне, зидане објекте. Кажу да су јефтиније, квалитетније, угодније и са модерним дизајном.

Из агениција за некретнине сматрају да би ова производна грана на нашим просторима у правом свјетлу могла заживјети тек за неколико година јер вријеме монтажних кућа, како кажу, тек долази.

Фирме које се баве производњом монтажних кућа и даље испитују захтјеве купаца на тржишту и климатске промјене. За сада се највише купују монтажне куће од 100 квадрата, чија цијена у просјеку износи око 90.000 марака.