latinica  ћирилица
04/08/2024 |  16:09 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

У селу Грдановци код Санског Моста традиционално окупљање мјештана (ВИДЕО)

У селу Грдановци код Санском Моста већ десетак година традиционално се окупљају мјештани. Иако је село остало само са три становника, током љета оживи. Враћају му се они који су га напустили након Одбрамбено-отаџбинског рата. Они који су ту током цијеле године кажу да тешко живе јер су потпуно одсјечени од свијета.
Срби у Санском Мосту - Фото: РТРС
Срби у Санском МостуФото: РТРС

Малобројни Срби који живе на подручју Санском Моста суочавају се са бројним проблемима. Некада су четири аутобуске линије из Грдановаца до Санском Моста превозиле раднике и ђаке, а сада је скоро пусто село са три мјештана. Међу њима је и Мирко Домазет који живи од овчарства. Највећи проблем је, каже, лоша путна комуникација.

- Нахвећи приоритет нам је пут. Тотално смо такорећи одјсечени од свијета. Овдје нема нигде близу трговине, најближа нам је трговина 15 километара, у Санском Мосту - прича Домазет.

Бројни мјештани који су се раселили по свијету, радо се сјећају родног села. Милана Делић дошла је из Старе Пазове. Присјетила се дјетињства и периода када је село било живо.

Циљ је да се родни крај никад не заборави и да млади знају своје коријене, прича Марко Миљевић, један од организатора окупљања мјештана Грдановаца.

- Окупи се неких стотињак људи, обично су то потомци наших предака који су овдје рођени. Сви они увијек исказују жељу да дођу тамо гдје су им коријени - каже Миљевић.

Недавно је санирам мост који село спаја са главним саобраћајницама. Мјештани се надају да их локалне власти неће заборавити, како би се у наредном периоду овдје створили бољи услови за живот.