latinica  ћирилица
04/08/2024 |  15:58 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Мацура: Због "Олује" у Хрватској се рађа мање Срба него других националности

Демографске посљедице хрватске акције "Олуја" спроведене прије 29 године довеле су до тога да се данас у Хрватској рађа мање Срба него других националности, истакла је министар без портфеља у Влади Србије задужена за родну равноправност, спречавање насиља над женама и економско и политичко оснаживање жена Татјана Мацура.
Татјана Мацура - Фото: РТРС
Татјана МацураФото: РТРС

Она је указала да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја" довела до тога да Срба данас готово да нема на простору Хрватске, а процјена демографа је да ће до 2050. године усљед одумирања старе популиције у Хрватској бити тек 30.000 Срба старосједелаца.

Мацура је у саопштењу навела да је, према доступним подацима из 2020. године, у Хрватској рођено 33.270 Хрвата, 586 Срба и 674 Рома.

Она је објаснила да подаци из пописа 2021. године показују да Срби у Хрватској чине 3,2 одсто популације, од чега је само 1,5 одсто дјеце, док је 6,1 одсто старијих од 65 године и углавном је ријеч о старијим повратницима.

Мацура је навела да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја", започета 4. августа 1995. године, довела до највећег етничког чишћења у модерној историји Европе.

Она је оцијенила да је погромом расељено више од 220.000 Срба са простора сјеверне Далмације, Лике, Баније и Кордуна и да је највећи број њих своје ново мјесто под сунцем пронашо управо у Србији.

Мацура је навела да је Србија, као и много пута прије или послије, показала висок степен солидарности и жеље да се интеграција спроведе у пуном обиму и да скоро три деценије касније избјегли из Хрватске у Србији шире своје породице, школују се и учествују у друштвено-политичком животу равноправно са српским грађанкама и грађанима који су рођени у Србији.