latinica  ћирилица
04/08/2024 |  13:53 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Служен парастос за Србе убијене у "Олуји" у цркви Светог Марка у Београду (ФОТО)

Парастос за Србе убијене у војно-полицијској акцији хрватске војске и полиције "Олуја" служен је данас у цркви Светог Марка у Београду.
Парастос у Београду - Фото: РТРС
Парастос у БеоградуФото: РТРС

Парастосу су присуствовали чланови породица чији су сродници страдали у "Олуји", представници Војске Србије и градоначелник Београда Александар Шапић, народни посланици поријеклом из Крајине, бројна крајишка удружења и избјегли Крајишници.

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је да Срби данас треба да тугују у што већој тишини и да не треба очекивати да ће због те сузе неко заплакати, већ да ће искористити прилику да се тиме наслађује, али да та суза неће проћи без посљедица по оне који покушају да је проузрокују.

Парастос у Београду (Фото РТРС)

Шапић је новинарима након полагања вијенаца на Споменик српским жртвама страдалима у радовима од 1991. до 2000. године на простору бивше Југославије у Ташмајданском парку рекао како будуће генерације треба да буду учени правој историји.

Он је нагласио да српски народ не би био прогнан да није у својим редовима имао “свакакве изроде“.

- И дан данас ми се чини да постоје ти проблеми и зато је важно српско јединство, национално помирење и да завршимо се проклетим комунизмом - поручио је градоначелник Београда.

Шапић је навео да ће се сљедеће године обиљежити 30 година од "Олује" на посебан начин с циљем да се свима пошаље порука да неће моћи да користе српску неслогу како би наносили посљедице српском народу.

Полагање вијенаца на ташмајдану (Фото РТРС)

- То се не ради причом и жалопојкама и тражењем помоћи од неких који нам нису помагали. То се ради у се' и у своје кљусе. Вјечна слава и покој души жртвама - рекао је Шапић.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протјерано је више од 220.000 Срба, а на евиденцији су имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од којих је 1.236 цивила или 65 одсто, а око три четвртине били су старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.године на простору бивше Југославије.