latinica  ћирилица
04/08/2024 |  13:24 ⇒ 16:16 | Аутор: РТРС

Ђоковићу први сет против Алкараза, злато све ближе (ФОТО)

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић игра финале олимпијског турнира против Шпанца Карлоса Алкараза.
Новак Ђоковић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Новак Ђоковић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

Алкараз није понио бијелу заставу - 7:6, 2:3

Успио је Алкараз да дође до новог вођства у тијесном гему челичних живаца. Ђокоивћ се трудио да нападне Шпанца, али је млади тенисер био спреман приликом сваког ударца. Игра се наставља, а прошла су два сата од почетка дуела.

Још један Ђоковићев сјајан гем - 7:6, 2:2

Сада је Ђоковић у ситуацији да "јури" предност Алкараза. Још једном је у другом сету освојио гем без изгубљеног поена. Одлично функционише комбинација удараца од сервиса па све до винера. Српски тенисер је сјајан у игри с основне линије и покушава да држи противника на крај терена.

Алкараз спасио брејк лопту - 7:6, 1:2

Новак Ђоковић је био надомак велике предности у другом сету, али је Алкараз самоувјереном игром успио да изједначи и да преокрене ток у своју корист. Шпанац наставља са сјајним форхенд ударцима.

Сигуран гем Ђоковића - 7:6, 1:1

Одличан почетак другог сета за Новака Ђоковића, без изгубљеног поена је стигао до изједначења и првог гема. Комбинује Ђоковић ударце, радује и његова покретљивост на почетку другог дијела игре.

Алкараз одбранио свој сервис на почетку другог сета - 7:6, 0:1

Карлос Алкараз је на свом првом сервису у другом сету имао 40-0, али је Новак Ђоковић одличном игром са основне линије узвратио и довео гем до изједначења. Ипак, Шпанац се прибрао, и повео са 1-0 на почетку другог сета.

-----

Ђоковић осваја први сет - 7:6

Тај-брејк, Ђоковић - Алкараз 7:3

7:3 - Крај је првог сета, Новак је стигао до вођства

6:3 - Алкараз је још једном избацио лопту изван игралишта;

5:3 - Аут, лопта је изашла, Новак повећава предност;

4:3 - Мини брејк, након другог сервиса, Ђоковић је ритерном осовјио поен;

3:3 - Одличан сервис Алкараза, лош одскок лопте и Шпанац је изједначио;

3:2 - Сјајан волеј Ђоковића, повратио је предност;

2:2 - Натјерао је Ђоковић противника на грешку;

1:2 - Алкараз је освојио и други поен, седми бекхенд винер за Шпанца;

1:1 - Не предаје се Алкараз, претворио је дефанзивну игру у сјајан напад и освојио поен форхенд винером;

1:0 - Новак је стигао до вођства у тај-брејку, био је сигуран с основне линије и натерао Алкараза на грешку.

Алкараз увео први сет у тај-брејк - 6:6

Карлос Алкараз је успио да дође до поравнања резултата и тиме увео први сет у тај-брејк. Поред тога успио је да спаси сет лопту.

Ђоковић опет има предност, притисак на Алкаразу - 6:5

Успеио је Ђоковић да поврати вођство, сада ће притисак бити на Алкаразу који ће сервирати за останак у мечу. Одвија се велика борба на терену "Шатрије" у финалу олимпијског турнира.

Занимљиво да Ђоковић још увијек није уписао бекхенд винер.

Драма се наставља, Алкараз опет изједначио - 5:5

12 брејк лопти је виђено у досадашњем дијелу меча, али ниједан брејк. Алкараз је у 10. гему био сигуран, без трзавица у игри. Ђоковић наставља са добром игром.

Ђоковић успио да освоји битан гем - 5:4

Сат и пет минута игре је прошло, а Ђоковић је успио да спаси пет брејк прилика и да потом дође до предности, односно надомак тријумфа у првом сету. Храбра игра српског тенисера.

Алкараз лако до изједначења - 4:4

Веома лако је стигао Алкараз до изједначења. Комбиновао је и бирао сјајне ударце које Ђоковићу нису одговарале због лошег положаја на терену. Шпанац сјајно контролише свој дио терена и напада српског играча.

Узвратио је Ђоковић експресним гемом - 4:3

Поново је притисак на Алкаразу. Ђоковић је стигао до четвртог гема веома брзо са само једним изгубљеним поеном и то послије дупле сервис грешке, прве на мечу.

Ђоковић је добар у игри с основне линије, док је Алкараз изузетно растрчан и офанзиван. Могуће да ће у том нападачком стилу почети да греши, управо из форхенда, пресудна ће бити концентрација Шпанца.

Алкараз сигуран - 3:3

Још увијек Алкараз инсистира на форхенд ударцима, а ријетко када греши. Ђоковић је и даље дефанзиван, док Шпанац користи сваку прилику да нападне српског тенисера.

Ђоковић наставља тамо гдје је стао - 3:2

Алкараз изазива Ђоковића, одлично се креће на терену, а изгледа да му то и помаже. Ђоковић је освојио гем, али теже од претходна два на приликом свог сервиса.

Шпанац се константно извлачи на форхенд ударце, а Ђоковић наставља са својом препознатљивом игром.

Српски тенисер је спасио три брејк прилике, а уз то дошао је до важног гема.

Ђоковић и Алкараз (Фото: EPA/CAROLINE BLUMBERG)

Успио је Алкараз, гем за самопоуздање Шпанца - 2:2

Издржао је Алкараз велики притисак, суочио се са брејк приликама, али је успио да надокнади разлику од 0:40 и да потом дође до гема који ће му свакако служити за подизање самопоуздања.

Ђоковић преокренуо гем - 2:1

апочео је српски тенисер одважно, али је Алкараз стигао до 0:30. Упркос тој предности, Новак је стабилном игром и захваљујући ударцима противника који су завршавали изван игралишта преокренуо ток гема и стигао до новог вођства.

Ђоковић има 4/12 приликом првог сервиса, док је на другом изузетно добар 8/8.

Ништа од брејка, Алкараз изједначио - 1:1

Скоро 15 минута траје олимпијско финале, дуге размjене су обележиле прва два гема. Алкараз је успео да изједначи, упркос брејк лоптама које је имао Ђоковић. Српски тенисер није реализовао предност коју је имао.

Шпанац је нападачки започео меч, инсиситира на кратким размjенама, а Ђоковић на дугим.

Добар почетак финала за Ђоковића - 1:0

Имао је Ђоковић три гем лопте, а Алкараз је успео да освојио два поена и да унесе мало неизвjесности на почетку.

Публика је бурно испратила сва дешавања на терену од почетка и ако је судити на основу игре двојице вансеријских тенисера, дjелује да ће ово бити дуг и исцрпљујућ меч по париском сунцу.

-----

Ђоковићу би побједа над Алкаразом омогућила да постане тек пети тенисер који је освојио златни слем у каријери - сва четири гренд слем турнира плус златна олимпијска медаља. Овим достигнућем могу да се похвале само Андре Агаси, Рафаел Надал, Серена Вилијамс и Штефи Граф.

Са 37 година, Ђоковић би био најстарији олимпијски шампион у тенису у појединачној конкуренцији откако се овај спорт вратио у програм Игара у Сеулу 1988. године.

Уколико Алкараз тријумфује у Паризу објединиће у једној години титуле на Ролан Гаросу, Вимблдону и Олимпијским играма, а то je једино успио његов сународник Рафаел Надал.

Поред тога, Алкараз би постао најмлађи освајач златне тениске медаље на Играма. Надмашио би Марка Росеа, који је сa 22 године 1992. у Барселони постао најмлађи освајач.

Ђоковић је пут до олимпијског финала започео рутинском побједом против Аустралијанца Метјуа Ебдена (2:0), којем је препустио само један гем. У другом колу је већ савладао једног (мало старијег) Шпанца - Рафаела Надала (2:0), а у осмини финала Доминика Кепфера из Њемачке (2:0). Ни Грк Стефанос Циципас није му узео сет у четвртфиналу (2:0), а побједом над Италијаном Лоренцом Музетијем (2:0) у полуфиналу обезбиједио је српском тиму другу медаљу у Паризу.

Ђоковић је до финала на олимпијском турниру стигао без изгубљеног сета.