latinica  ћирилица
04/08/2024 |  11:23 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Селак присуствовао парастосу жртвама "Олује" у Бањалуци

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је служен парастос за све Србе убијене у злочиначкој војно-полицијској акцији хрватске војске и полиције "Олуја". Парастосу је присуствовао и предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак.
Горан Селак - Фото: Уступљена фотографија
Горан СелакФото: Уступљена фотографија

Селак је поручио да се "данас молитвено сјећамо наших сународника који су пострадали током злочиначке акције 'Олуја'".

- Били су то цивили, дјеца, жене и старији људи, који су морали напустити своја вјековна огњишта. Током егзодуса колона избјеглих Срба је бомбардована. Многи се нису спасили и нису стигли до Републике Српске и до Србије. Заувијек ћемо памтити овај ратни злочин за који нико није одговарао, али ће вјечно остати записано да је српски народ преживио најмасовније етничко чишћење након Другог свјетског рата - рекао је Селак.

Парастос за жртве "Олује" данас ће бити служен и у цркви Светог Марка у Београду.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године нападом хрватске војске и полиције те јединица ХВО-а на положаје Републике Српске Крајине, односно Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Током "Олује" протјерано је више од 220.000 Срба, а убијено је близу 2.000 Срба, углавном цивила.

Република Српска и Република Србија синоћ су у Лозници на државном нивоу обиљежили 29. годишњицу погрома Срба Крајишника.