latinica  ћирилица
04/08/2024 |  11:02 ⇒ 11:24 | Аутор: РТРС

У Глини служена литургија за страдале у "Олуји" (ФОТО)

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бања Луке Милорад Арлов данас са малобројним србима из Глине у цркви посвећеној Малој Госпојини у Глини присуствовао на Светој литиргији и помену посвећеном српским жртвама погинулим и пострадалим у Олуји августа 1995.године.
Арлов у Глини на литургији - Фото: РТРС
Арлов у Глини на литургијиФото: РТРС

Свету литургију и помен служио је парох глински Горан Каламанда.

Арлов је упалио свијеће за све постраделе и убијебне Србе у прошлом отаџбинском рату и за више од песто хиљада прогнаних и протјераних из Хрватске који су расути и живе по цијелом свијету да нађу свој мир, слободу и нормалан живот.

Парох глински Горан Каламанда (Фото РТРС)

- Рођен сам на Кордуну, у општини Вргинмост, а до "Олује" живио сам у Топуском. Мени, као и многим Крајишницима, обавеза нам је да никад не заборавимо протјеривање и погром преко 220.000 Срба на данашњи дан из Републике Српске Крајине у удруженој војно-редарственај акцији ХВО и МУП-а Хрватске потпомогнуте западним силама под називом "Олуја" - изјавио је Арлов.

Он је истакао да се данас у Глини, након 29. година, одаје почаст свима онима који су који су кроз овај градић прошли у прогону и протјеривању Срба са Кордуна, Лике, Баније и Далмације.

Арлов у Глини на литургији (Фото: РТРС)

- На жалост многи нису дочекали своју слободу у Републици Српској и матици Србији јер су убијени, а никога нису нападали, жељели су само своју слободу и мир својој дјеци и породицама. Зато смо данас баш овдје у Глини да покажемо да их не заборављамо, да нас још увјек има али на жалост у малом броју - рекао је Арлов.