latinica  ћирилица
04/08/2024 |  08:46 ⇒ 14:01 | Аутор: РТС

Ђоковић против Алкараза за олимпијско злато

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић играће финале олимпијског турнира против Шпанца Карлоса Алкараза.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG)

Дуел је заказан као други на терену "Филип Шатрије" и почетак се очекује око 14.00 часова.

Олимпијски турнир за тенисере у Паризу завршава се новим поглављем великог ривалства два тенијска генијалца из двије различите ере - Новака Ђоковића и Шпанца Карлоса Алкараза.

Програм на Стадиону "Филип Шатрије" почиње у 12.00 сати, а финални дуел тренутно другог и трећег играча на АТП листи други је по распореду и услиједиће након меча за бронзу женских парова.

Иако је српски тенисер 16 година старији од Алкараза, обојица ће први пут играти у финалу олимпијског турнира. Шпанац на свом дебитантском учешћу, а Ђоковић из петог покушаја да оствари дуго сањани олимпијски сан и освоји једино вриједно и важно што му у каријери недостаје.

Ђоковић је пут до олимпијског финала започео рутинском побједом против Аустралијанца Метјуа Ебдена (2:0), којем је препустио само један гем. У другом колу је већ савладао једног (мало старијег) Шпанца - Рафаела Надала (2:0), а у осмини финала Доминика Кепфера из Њемачке (2:0). Ни Грк Стефанос Циципас није му узео сет у четвртфиналу (2:0), а побједом над Италијаном Лоренцом Музетијем (2:0) у полуфиналу обезбиједио је српском тиму другу медаљу у Паризу.

Ни Алкараз још увијек није изгубио сет у Паризу - редом је без много муке побјеђивао Хадија Хабиба (Либан), Талона Грикспора (Холандија), Романа Сафијулина (Русија), Томија Пола (САД) и Феликса Оже-Алијасима (Канада).

Најстарији против најмлађег финалисте на Играма

Биће ово седми пут да се Ђоковић и Алкараз гледају преко мреже. Традиција се наставља јер кад год су се срели на терену, било је то у полуфиналу или финалу турнира. До сада су обојица забиљежила по три тријумфа.

Једини овогодишњи међусобни дуел - у финалу Вимблдона, припао је Алкаразу, који је Ђоковића на истом мјесту и у исто вријеме савладао и прошле сезоне. Само једном су играли на шљаци и само једном у Паризу - у полуфиналу Ролан Гароса прошле године, када је српски тенисер славио побједу.

Уколико Алкараз тријумфује у Паризу објединиће у једној години титуле на Ролан Гаросу, Вимблдону и Олимпијским играма, а то je једино успио његов сународник Рафаел Надал. Поред тога, Алкараз би постао најмлађи освајач златне тениске медаље на Играма. Надмашио би Марка Росеа, који је сa 22 године 1992. у Барселони постао најмлађи освајач.

Ђоковићу би побједа омогућила да постане тек пети тенисер који је освојио златни слем у каријери - сва четири гренд слем турнира плус златна олимпијска медаља. Овим достигнућем могу да се похвале само Андре Агаси, Рафаел Надал, Серена Вилијамс и Штефи Граф.

Са 37 година, Ђоковић би био најстарији олимпијски шампион у тенису у појединачној конкуренцији откако се овај спорт вратио у програм Игара у Сеулу 1988. године.