latinica  ћирилица
04/08/2024 |  08:21 ⇒ 14:17 | Аутор: sputniknews.com

Нереди широм Велике Британије због убиства три дјевојчице у Саутпорту (ВИДЕО)

Више од 90 људи ухапшено је након што су демонстрације због убиства три девојчице у Саутпорту прерасле у нереде у градовима широм Велике Британије.
Нереди у Великој Британији (Фото: EPA-EFE/STR) -
Нереди у Великој Британији (Фото: EPA-EFE/STR)

У нередима је повријеђено више полицајаца.

Протести су одржани у градовима широм Британије због убиства троје дјеце у плесној школи у Саутпорту у Енглеској у понедјељак, укључујући Хал, Ливерпул, Бристол, Манчестер, Блекпул и Белфаст, преносе медији.

На састанку британске владе речено је да ће учесници нереда бити кажњени затворским казнама и да влада подржава полицију да предузме све неопходне мјере за успостављање реда и мира, рекао је портпарол британског премијера Кира Стармера након сједнице владе.

Неколико полицајаца је повријеђено у Ливерпулу док су покушавали да раздвоје сукобљене групе, око хиљаду присталица деснице који су протестовали против миграната и групе акривиста за борбу против расизма.

Због убиства три дјевојчице у Саутпорту ухапшен је 17-годишњи младић, чији су родитељи из Руанде, због чега су протести крајње деснице постали расно мотивисани.

Немири у Ливерпулу настављени су и данас у раним јутарњим сатима, а демонстранти су запалили библиотеку у том граду.

Сукоби су избили и у Бристолу, Манчестеру, Белфасту, Халу.

Протест у Лидсу прошао је углавном без инцидената, саопштила је полиција.

Протестни скупови широм Енглеске одржавају се након што су у понедјељак у нападу ножем убијене три дјевојчице у плесном студију у Саутпорту, а осморо дјеце повријеђено, од којих је петоро у критичном стању.