latinica  ћирилица
03/08/2024 |  16:51 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Освештани темељи спомен-капеле у српском повратничком селу Стог у општини Завидовићи (ФОТО/ВИДЕО)

У српском повратничком насељу Стог, у општини Завидовићи, освештани су темељи спомен-капеле, која се гради на мјесту масовне гробнице Срба страдалих у офанзиви такозване Армије БиХ потпомогнуте НАТО снагама од 10. до 24. септембра 1995. године. У њој ће бити уклесана имена страдалих мјештана овог подручја у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, али и имена око 1.500 српских жртава убијених у Другом свјетском рату.
Завидовићи - освештани темељи спомен-капеле - Фото: СРНА
Завидовићи - освештани темељи спомен-капелеФото: СРНА

Предсједник грађевинског одбора Зоран Благојевић рекао је да је вријеме већ узело данак и да су готово заборављени страдали мјештани у Другом свјетском рату, када су многа насеља попут Предражића са више од 300 становника тотално уништена, а породице спаљиване у својим кућама.

Он је навео да ће у капели бити уклесана и имена 459 страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, наводећи да се за 129 тијела још трага.

Српско повратничко село Стог-освештани темељи спомен капеле (Фото: РТРС)

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изразила је задовољство иницијативом и истрајношћу Срба који покушавају да отргну од заборава све оно што политичко Сарајево и Бошњаци покушавају да умање, а то је страдање српског народа од муслиманске руке.

- Борићемо се до краја за истину, правду и да се зна колико су се наши синови борили за слободу српског народа - истакла је Вулићева.

Градњу спомен капеле помогли су многи, а дио новца обезбијеђен је и из кабинета предсједника Републике Српске. Служиће она вјерном народу и онима који долазе, али и малобројним повратницима.

Српско повратничко село Стог-освештани темељи спомен капеле (Фото: РТРС)

Темеље је освештао парох завидовићки Зоран Живковић са свештенством, истичући да ће капела посвећена Светом Јовану Крститељу бити достојно обиљежје за присјећање на све који су страдали, али су живи пред лицем Божјим.

Свечаности је присуствовао и начелник општине Петрово Озрен Петковић.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године у офанзиви 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин".Спаљено је 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица , а убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила.За већим бројем још се трага.