latinica  ћирилица
03/08/2024 |  12:48 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ: Муслиманима није у интересу да се зна за Гаравице

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ саопштио је да је ратна заставе БиХ постављена у Гаравицама код Бихаћа с циљем да Срби не долазе на стратишта свог народа јер то није у интересу муслимана с обзиром на то да су Гаравице њихово дјело.
Гаравице - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
ГаравицеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ријеч је о организованој дјелатности великобошњачке политичке елите чији је циљ да Срби не долазе на мјеста гдје су убијани у Другом свјетском рату, а други циљ је да се затре истина о Гаравицама, истичу из Одбора.

Одбор подсјећа да су муслимани чинили већину састава усташких бригада у Бихаћу, гдје су биле стациониране 19. и 33. усташка бојна, а њихов састав су чинили углавном муслимани.

- Бошњацима муслимани није у интересу да се зна за Гаравице, јер су Гаравице њихово дјело - наводе из Одбора.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ наводи да су Гаравице губилиште, да то није био логор гдје су убијани Срби, него мјесто страшних злостављања и егзекуције Срба.

- Чак и страни медији који нису наклоњени Србима, Гаравице називају "extermination location", или локација истребљења. Срби су једноставно довођени на Гаравице, након злостављања и усташа, Срби су убијани - кажу у Одбору.

Подсјећају да је само из села Врточе које се налази на путу Бихаћ-Петровац 1. августа одведено 40 Срба, највише породице Радановић.

- Ђури Радановићу усташе су, након убода ножевима, пробили и ставили жицу кроз језик и тјерали га да говори и пјева усташке пјесме са жицом у језику - наглашавају у Одбору за заштиту права Срба.

Одбор наводи да је у Гаравицама убијено више од 12.000 Срба, истина о томе је написана на споменику који је постављен 1949 године, а на њему је писало "Са трајном успоменом на 12.000 невино и звјерски убијених Срба од стране усташких зликоваца".

- То је истина. Садашњи споменик је покушај да се прикаже да су страдали комунисти и невини народ, без директног означавања да је ријеч само о Србима. Истина је да су страдали искључиво Срби, јер су били Срби православци. И истина је да су муслимани чинили већину у саставу усташких јединица у Бихаћу - закључили су у Одбору.

У Гаравицама код Бихаћа јуче је служен парастос за више од 12.000 Срба које су усташе убиле 1941. године, међу којима је био велики број дјеце.