latinica  ћирилица
03/08/2024 |  12:43 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Канцеларија за КиМ: Хапшење Срба по Куртијевим списковима под лажним оптужбама

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су јутрошњим упадима у куће српских домаћина у селу Пасјане албански полицајци вршили преметачину, разбијали врата, ударали и малтретирали старије људе у присуству њихове дјеце и унучади.
Канцеларија за Косово и Метохију - Фото: РТРС
Канцеларија за Косово и МетохијуФото: РТРС

Из Канцеларије су истакли да је по директном налогу Аљбина Куртија јутрос ухапшено четворо Срба под лажним оптужбама за наводне ратне злочине, иако је ријеч о људима који годинама мирно, без икаквих проблема живе код својих кућа.

Слободан Јевтић био је ослобођен служења војног рока због слабог вида, а приликом његовог хапшења, маљем су разбијена улазна врата.

Драган Цветковић је 90 одсто инвалид којег су својевремено ранили Албанци и отац је локалног свештеника, Драган Ничић наставник је у пензији, а Милош Шошић, први припадник такозване косовске полицијске службе у Косовском Поморављу, што значи да је још прије 20 година морао да прође све безбједносне провјере.

Јасно је, истиче Канцеларија, да новим хапшењима у Пасјану антисрпски режим из Приштине жели да доведе до ескалације ситуације на терену и да живот Срба на Косову и Метохији учини неподношљивим, а поново се на удару нашло и Косовско Поморавље, средина у којој живи највећи број Срба.

Према ријечима очевидаца и њихових породица, специјална приштинска Росу полиција је приликом хапшења код себе имала спискове Срба, а није показала никакве налоге за претрес, што јасно говори да су приведени по политичком кључу на основу тајних спискова.

Из Канцеларије за Косово и Метохију наводи се да је за све ухапшене одмах обезбијеђена бесплатна правна помоћ.

- Дежурни србомрзац Курти наставља да спроводи терор над српским народом и северно и јужно од Ибра и то је једино што зна да чини - наводи се у саопштењу.

Очигледно је, истичу из Канцеларије, да приштински режим неоснованим хапшењима и нападима на све српско улази у предизборну кампању, јер ништа осим патолошке србомржње нема да понуди, осим притисака и прогона у свим српским срединама са јединим циљем који подразумева исељавање Срба са Косова и Метохије.

Канцеларија поставља питање како међународном фактору и мисијама није јасно да на простору Косова и Метохије не постоји никаква владавина права, да Србе хапсе према Куртијевим тајним списковима, према којима је крив свако ко је Србин и да се сходно томе врше монтирани процеси под лажним оптужбама с циљем коначног етничког чишћења Срба.