latinica  ћирилица
03/08/2024 |  11:57 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Мишељић: ХЕТ произвео 83 одсто електричне енергије од плана

Предузеће "Хидроелектране на Требишњици" произвело је ове године 83 одсто електричне енергије од плана, па уколико јесен буде са очекиваним падавинама биће остварен овогодишњи план производње, изјавио је Срни директор предузећа Гордан Мишељић.
Хидроелектране на Требишњици - Фото: РТРС
Хидроелектране на ТребишњициФото: РТРС

Мишељић је рекао да хидрологија ове године није на нивоу очекивања, да је отприлике у односу на просјечну хидролошку годину до сада било 50 одсто падавина, те да се надају влажној јесени.

Он је додао да се у посљедњих мјесец дана интезивно ради због потреба система, тако да се троше поприлично велике залихе воде у акумулацији.

- С обзиром на то да су термоелектране у систему биле у ремонту, надамо се да ће Термоелектрана Гацко ући /бити на мрежи/ у планираном року, односно 5. августа, па ће ХЕТ смањити производњу, чувати резерве за потребе система - рекао је Мишељић.

Он је истакао да је за систем хидроелектрана на Требишњици најбитнија изградња нове хидролектране "Дабар" гдје је кинески извођач интезивирао радове.

- Оно што би било значајно споменути у овој години, очекујемо завршетак великог моста у склопу обилазнице преко ријеке Требишњице који финансира ХЕТ и освјетљење постојећих мостова - рекао је Мишељић.