latinica  ћирилица
03/08/2024 |  08:25 ⇒ 08:26 | Аутор: СРНА

У селу Стрмица код Книна комеморација жртвама "Олује"

У селу Стрмица код Книна данас ће бити одржана комеморација свима који су изгубили животе, домове и завичај током и у данима након злочиначке хрватске војно-полицијске акције "Олуја".
Помен - Фото: РТРС
ПоменФото: РТРС

Комеморација ће бити одржана од 11.00 часова на платоу између Цркве Рођења Пресвете Богородице и Цркве Светог Јована Крститеља, најављено је из Српског народног вијећа.

- Вјерским обредом и говорима присјетићемо се мјештана овог и других села Шибенско-книнске жупаније, као и свих који су изгубили животе у таласу насиља љета и јесени 1995 - истакли су из Српског народног вијећа.

На крају комеморације биће прочитана изјава сјећања Српског народног вијећа.

- Подржимо породице жртава и будимо дио заједнице сјећања на све цивилне жртве рата 1991-1995 - поручују из овог вијећа.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од чега 1.236 или 65 одсто цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.