latinica  ћирилица
02/08/2024 |  20:22 ⇒ 20:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Гуча: Одржано такмичење за најбољег здравичара и најљепшу народну ношњу (ФОТО)

Прво такмичење у оквиру овогодишњег 63. Драгачевског сабора трубача у Гучи, такмичење за најбољег здравичара и најљепшу народну ношњу, одржано је на позорници Културног центра у том мјесту.
Такмичење за најбољег здравичара и најљепшу народну ношњу (Фото: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs) -
Такмичење за најбољег здравичара и најљепшу народну ношњу (Фото: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs)

Члан жирија и етнолог Снежана Ашанин рекла је да је ове године у такмичењу здравичара уведена још једна категорија.

- Поред традиционалне и саборске, од ове године смо увели и најбољег младог здравичара. Желимо да овај елемент нематеријалног културног насљеђа сачувамо и отргнемо од заборава и да подстакнемо младу дјецу која ће кренути стопама својих очева и дједова и тако почети да причају о здравици - рекла је она.

Такмичење за најбољег здравичара и најљепшу народну ношњу (Фото: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs)

У конкуренцији младих здравичара такмичило се њих седам, док се у категорији традиционалне здравице такмичило такође седам, а у категорији традиционалне шест здравичара.

Додијељене су три награде како би се млади подстакли да наставе да се баве тим сегментом народне традиције.

Награде су добили петнаестогодишња Ђурђина Петронијевић и четрнаестогодишњи Лука Ђачић обоје из Београда као и Јован Новаковић, учесник ОШ "Ратко Митровић" из Чачка.

У категорији традиционалних здравичара, побиједио је Љубомир Огњановић из Раче, док је саборску здравицу најбоље казивао прошлогодишњи побједник Мирослав Ђуровић из Врњачке Бање.

Ашанин је рекла да је за најљепшу ношњу изабрана ношња са Косова и Метохије, коју је носила дјевојка из КУД "Абрашевић" из Гуче, Теодора Ракићевић.

- Ношња је сјајна, очувана и из старе је колекције. Добро је украшена, окићена са добрим бојама и украсима и то је оно што је преовладало код нас - рекла је Ашанин.

Такмичење за најбољег здравичара и најљепшу народну ношњу (Фото: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs)

Када је ријеч о мушким ношњама, како је навела, без конкуренције је био Жељко Утвар из Београда.

- Он је велики колекционар, добар познавалац народне ношње тако да је он освојио побједу - рекла је Ашанин и истакла да се у мушкој конкуренцији такмичио још један учесник Видосав Врбовац.

У избору најљепше народне ношње учествовала су културно - умјетничка друштва и колекционари.