latinica  ћирилица
02/08/2024 |  20:11 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Челиначки произвођачи задовољни продајом корнишона (ВИДЕО)

Након повлачења њемачке фирме "Карл Кине" са нашег тржишта, производњу краставаца корнишона, преузели су млади агрономи из Челница који су наставили да се баве производњом и дистрибуцијом ових веома тражених краставаца. У првој години од оснивања, сав посао раде домаће снаге, а производња и продаја је рекордна.
Корнишони - Фото: РТРС
КорнишониФото: РТРС

Милован Гвоздерац из Маглајана код Лакташа већ шест година се бави узгојем корнишона. Помажу му супруга и најстарија кћерка. Призводњу и продају тренутно има уговорену са пољопривредном задругом из Челинца.

- Изискује доста посла, треба сваки дан да се бере како би се предала свјежа роба и што се више бере, он се више одмеће. Та биљка толико добар принос даје, мој принос на једном дулуму је од 12,13 до 15 тона, чак и више - каже Гвоздерац.

Пољопривредну задругу "АгроВип" из Челинца основали су млади агрономи, који су заједно са произвођачима жељели да наставе да се баве домаћом производњом. У првој години рада, потписали су уговор са 100 произвођача, на укупној површини од 60 дулума.

- Заједно са нашим вриједном произвођачима успјели смо да за пола године од оснивања дођемо до ситуације да смо већ произвели и пласирали на тржиште око 100 тона краставаца корнишона - нагласио је Миланко Бјелобрк, директор ПЗ "АгроВип" Челинац.

Припремни период почиње у мају док откуп траје до почетка септембра. Милован каже да је откупном цијеном задовољан иако су домаћи краставци на тржишту најјефтинија. Међутим, уговрена куповина умногоме олакшава ствари.

- Ја своју робу данас када оберем, аутоматски је продам и ријешено је, паре добијам седмично, тако да сам задовољан све у свему. Прва класа је 2 КМ, друга 0,80, трећа 20 фенинга - додао је Гвоздерац.

И у теорији и у пракси показало се да је домаћа проиводња вишеструко корисна. У томе, младим и одважним људима помажу и надлежне институције, али и страни фондови.

- Ми смо у сарадњи са ИФАД пројектом и министарством ове године успјели да произвођачима корнишона обезбиједимо да ИФАД суфинасира стартни пакет репроматеријала од 40 одсто, тако да ове године произвођачи који су се одлучили за овај вид производње имају мања задужења - поручио је Миланко Бјелобрк, директор ПЗ "АгроВип" Челинац.

Многи се питају која је разлика између обичних краставаца и корнишона? Искусни гурмани истичу да су корнишони много сочнији и да је њихова хрскава текстура препознатљива у салатама.