latinica  ћирилица
02/08/2024 |  20:10 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Студенти из Србије на љетњој духовној школи у Требињу (ВИДЕО)

Педестак студента универзитета из Републике Српске и Србије учествује на првој љетњој духовној школи у Требињу. Ова идеја родила се из сарадње вјероучитеља Епархије захумско херцеговачке и приморске са колегама из Митрополије београдско-карловачке . Циљ ја да млади људи посјете светиње хумске, зетске и будимљанске епархије, и да науче више о богатој историји свог народа и разним аспектима православне духовности.
Љетна духовна школа у Требињу - Фото: РТРС
Љетна духовна школа у ТребињуФото: РТРС

Сви млади људи већ су одлични студенти, итраживачи , предано се припремају за професије које су изабрали. Али имају и једну заједничку особину – вјеру у Бога и жељу да своју вјеру још боље спознају и продубе, али и да упознају све стране српске историје, трдаиције , духовности .

- Идеја ми је била да упознам и друге младе слиних идеја и интересовања - каже Бојана Ковачевић, студенткиња Филолошког факултета у Бањалуци.

Иако на први поглед не изгледа тако, све је више младих који су посвећени вјери, кажу учесници прве Љетње духовне школе.

-Посвећени смо цркви, и све је више мојих другара који то дјеле. У томе тражимо и смисао наш у овом свијету - истакао је Арсеније Перовић, студент Правног факулетета у Београду.

Слична духовна школа већ шест година се организује у Призрену. По узору на ту школу током које су стотине младих упознале српске светиње на Косову и Метохији, замишљена је и ова духовна школа у Херцеговини.

- То је прилика да се млади упознају, да упознају свој народ. Сваког дана је литургија на другом мјесту, обићи ћемо неколико манастира - истакао је Дарко Николић, ђакон у манастиру Ваведње у Београду.

Прва духовна школа у Требињу окупила је више од педесет студената из неколико градова Српске и Србије, а одржава се уз благослов патријарха српског Порфирија.