latinica  ћирилица
02/08/2024 |  16:27 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Доње Водичево код Новог Града: Сјећање на страшан злочин усташа над српским цивилима (ВИДЕО)

У засеоку Вуруне, села Доње Водичево у Новом Граду, одржан је парастос и положени су вијенци у знак сјећања на десетине цивила, претежно жена и дјеце, који су у овом мјесту усташе на звјерски начин убиле на Илиндан 1941. године. На спомен обиљежје вијенце су положиле делегације као и грађани и мјештани овог засеока.
Помен у Ворунама код Новог Града - Фото: РТРС
Помен у Ворунама код Новог ГрадаФото: РТРС

Другог августа 1941. године, у поподневним сатима, усташе су дошле у заселак Вуруне гдје су се склонили цивили, старци, жене и дјеца. У кући и у подруму породице Вуруна усташе су звјерски побиле жене и дјецу.

- Људи су почели бјежати горе у шуму и онда су и отишли су у подрум. Усташе су наишле одоздо и онда су ту направили покољ - присјећа се Борислав Вуруна.

Доње Водичево је село које је прво страдало у Другом свјетском рату. А општина Нови Град током Другог свјетског рата изгубила је 17 одсто становништва.

- Нажалост овај терен се никада није обновио демографски зато што је изгинула младост у Другом свејтском рату. Осим тога Козара је дала 14 хиљада дјеце до 14 година - каже Драго Тодић, предсједник ОО СУБНОР Нови Град.

Бојан Лукач, замјеник начелника општине Нови Град, напомиње да се ту догодио страшан злочин.

- Морамо рећи да је ова кућа требало да буде сигурно уточиште те августовске вечери дјеце, мајки и стараца, Међутим, усташе како би их назвали кољачи су то претворили у један страшан и стравичан злочин - истакао је Лукач.

Након покоља 1941. године, преживјели су своје чланове породице и комшије сахранили у двије заједничке гробнице.