latinica  ћирилица
02/08/2024 |  16:23 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Јелашци код Вишеграда: Парастос за 11 српских цивила (ВИДЕО)

У селу Јелашци код Вишеграда данас је служен парастос и положено цвијеће код спомен-обиљежја поводом 32 година од злочина муслиманских снага над једанаесторо српских цивила из овог села у протеклом рату, међу којима је било и двоје дјеце.
Помен у Јелашцима код Вишеграда - Фото: РТРС
Помен у Јелашцима код ВишеградаФото: РТРС

Језивог призора са Јелашаца много година касније присјећају се Бране Шимшић и Александар Савић.

- Муслиманске снаге потпомогнуте са њиховим руководством издвојили су јединицу која је овдје направила стравичан злочин. Убијени су жене, дјеца и старци. У овом селу није било војника они су дошли са ливада, са поља косили дошли кући и ту су и побијени - каже Бране Шимшић.

- Сјећам се призора да је мајка инстиктивно једно мушко дијете да га покуша спасити од непријатељских метака и ножа. Нажалост они су обоје погинули - надовезао се Александар Савић.

Иако су познати и налогодавци, али и извршиоци за злочин над Србима Јелашаца још нико није одговарао.

- Можда је ово прилика да апелујемо на све оне који би требало да реагују коначно и после 32 године да злочинци изађу пред суд правде. Међу 11 невино страдалих цивилних жртава имамо и двоје дјеце од 8 и 10 година - рекао је Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

У знак сјећања на страдале у центру села подигнуто је спомен обиљежје. "Колико још деценија треба да прође да се Тужилаштво БиХ смилује и покрене истрагу против извршилаца и налогодаваца овог незапамћеног злочина?", питају се чланови породица жртава.