latinica  ћирилица
02/08/2024 |  14:43 | Аутор: СРНА

Београд и Скопље за најбоље односе, уз међусобно поштовање

Предсједници Србије Александар Вучић и Сјеверне Македоније Гордана Сиљановска Давкова посјетили су данас манастир Свети Прохор Пчињски, након чега су изразили наду да ће двије земље наставити да развијају односе, пажљиво, уз међусобно поштовање.
Вучић са Сиљановском Давковом (Фото: Танјуг/Владмир Шпорчић) -
Вучић са Сиљановском Давковом (Фото: Танјуг/Владмир Шпорчић)

Вучић је на прес-конфернецији рекао да је сигуран да ће Србија и Сјеверна Македонија развијати најближе могуће односе и радити на конкретним пројектима.

Он је изразио интерес Србије да гради пругу до Прешева, а Сјеверна Македонија 190 километара од Табановца до Ђевђелије, како би био брз долазак до Солуна брзом пругом.

- То би било изузетно значајно за обје стране - истакао је Вучић.

Он је навео да је трговинска размјена двије земље тренутно 1,75 милијарди евра, те да је увјерен да већ у наредне двије године може да буде већа од двије милијарде евра.

- Можемо још много тога заједнички да урадимо, од тога да се подржавамо, не само у оквиру иницијативе `Отворени Балкан`, већ свуда и у свим међународним форумима, организацијама, институцијама - нагласио је Вучић.

Он је навео да је на састанку, којем је присуствовао и потпредсједник Владе Сјеверне Македоније Иван Стоилковић, представник српског народа, разговарано и о свим другим политичким питањима, од европског пута, проблемима са којима се двије државе суочавају, до тога шта су заједнички интереси народа двије земље.

Вучић је честитао данашњи празник Светог Илије свима у Србији, а Македонцима Илинден, велики празник македонског народа.

Вучић је пожелио Давковој да се у Србији осјећа као код своје куће, те додао да ће је позвати да прије краја године званично посјети Београд и да тада разговарају о свим важним темама.