latinica  ћирилица
02/08/2024 |  13:32 ⇒ 15:41 | Аутор: АТВ

Бањалучки привредници траже суспензију "Картице пријатељства": Фаворизовање појединих

Подручна привредна комора Бањалука упутила је градоначелнику Драшку Станивуковићу захтјев за суспензију програма "Картица пријатељства" и "Картица за здраво дјетињство".
Привредна комора РС - Фото: РТРС
Привредна комора РСФото: РТРС

У Комори сматрају да су програми припремљени нетранспарентно, због чега многи привредници о њему нису обавијештени, те да се поједини оваквим поступањем фаворизују.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да се Комори обратио велики број привредника са подручја града да уопште нису обавијештени о Картици пријатељства, чиме се крше бројни прописи, прије свега из Закона о трговини и Закона о трговини.

- Тај начин издавања картица прије свега је у сукобу са Законом о заштити потрошака и Законом о трговини, јер ви не можете одређеним категоријама становништва давати повлаштену услугу. Сви грађани су једнаки пред законом и нема основа да се стварају неравноправни односи - рекао је Рачић за АТВ.

Поручио је да је цијели процес требало одрадити транспарентније и да привредници о програму нису требали сазнати са друштвених мрежа.

- Требало је да се распише јавни позив и да се на основу тог јавног позива компаније, које су заинтересоване да учествују, пријављују. А не да се то сазна преко друштвених мрежа или једни од других да чују да се нешто по том питању дешава. Не смије град себи да дозволи да има одређену категорију друштва који су привилеговани - нагласио је Рачић.

Подвукао је још једном да сви морају да имају једнак статус.

- Сва привредна друштва плаћају доприносе, запошљавају раднике, извршавају своје обавезе и због тога све државне институције и локална заједница морају према њима да имају исти третман - објаснио је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Закључио је да се овакав начин спровођења програма може негативно одразити на оне привреднике који не учествују у Програму, јер тако долазимо у ситуацију да се фаворизује само одређена група привредника.