latinica  ћирилица
02/08/2024 |  13:14 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Министарство правде Српске: Предузете активности да се исплате дуговања адвокатима

Министарство правде Републике Српске наводи да су већ предузете активности, посредством Министарства финансија Српске како би дуговања адвокатима била исплаћена у што краћем року, те да су веома оптимистични у вези са брзом реализацијом исплате, обзиром да се према извршеним анализама, не ради о високом износу дуговања судова у Српској.
Министарство правде (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство правде (фото: илустрација)Фото: РТРС

Министарство правде је реаговало поводом организовања протеста са обуставом рада и заступања адвоката у предметима одбране по службеној дужности пред судовима у Републици Српској и пред Судом БиХ.

У свом саопштењу наводе да је Адвокатска комора Републике Српске у јулу 2024. године, обавијестила Министарство правде Републике Српске о намјери организовања протеста са обуставом рада и заступања адвоката у предметима одбране по службеној дужности пред судовима у Републици Српској и пред Судом БиХ, почев од 01. августа 2024. године.

- Поводом најављеног протеста, у просторијама Министарства правде Републике Српске одржана су три састанка са представницима Адвокатске коморе Републике Српске, како би се превазишла постојећа ситуација и како би се у што краћем року заједнички дошло до одговарајућег рјешења. Представници Адвокатске коморе Републике Српске су упознати са чињеницом да Министарство правде Републике Српске није надлежно за вршење исплата накнада за одбране адвоката по службеној дужности, али и да су већ предузете активности, посредством Министарства финансија Републике Српске како би дуговања била исплаћена у што краћем року, те смо веома оптимистични у вези са брзом реализацијом исплате, обзиром да се према извршеним анализама, не ради о високом износу дуговања судова у Републици Српској - истиче се у саопштењу.

Кажу да се преговори са представницима Адвокатске коморе Републике Српске у вези са предложеним измјенама тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката воде већ дуже вријеме из разлога што је "истим предвиђено значајно увећање висине награде и накнаде за рад адвоката у свим поступцима, које би по нашем мишљењу као такво изазвало негативне финансијске ефекте како за буџет, тако и за грађане и пословну заједницу".

- Министарство правде Републике Српске је сматрало нужним да не изда сагласност на предложене измјене тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката јер је истима предложено велико повећање трошкова за рад адвоката. Према предложеним измјенама тарифе дошло би до повећања вриједности бода за 50 одсто, те би вриједност бода износила три КМ умјесто досадашњих двије КМ, повећао би се и број бодова за рад адвоката у свим поступцима (што укључује и нове „подјеле“ по вриједностима и врстама спора), како у кривичном тако и у парничном поступку, затим би се повећао број бодова за давање савјета и мишљења (20 умјесто досадашњих 10 бодова), као и награда за вријеме (за сваки час одсуства из канцеларије 40 умјесто досадашњих 30 бодова) - објашњавају у Министарству правде.

Министарство правде Републике Српске је, како кажу, користећи трошковнике из судских предмета, у парничном и кривичном поступку, израдило огледне примјере упоредног приказа трошкова по досадашњој и новој предложеној тарифи, гдје је установљено да би предложеним измјенама тарифе у неким поступцима дошло до повећања накнаде за рад адвоката чак у троструком износу у односу на досадашњи износ накнаде за рад адвоката, што сматрамо апсолутно неприхватљивим.

- Сматрамо да је потребно нагласити да постоје и оправдани разлози за повећање Тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката, међутим Министарство правде Републике Српске има обавезу сагледати све ефекте које ће она произвести према грађанима, привредним субјектима као и према буџету Републике Српске. Одлуком о организовању протеста са обуставом рада адвоката, коју је донијела Скупштина Адвокатске коморе Републике Српске 16. јула 2024. године, обуставља се рад адвоката у предметима одбране по службеној дужности пред судовима у Републици Српској и пред Судом БиХ, што је супротно члану 18. став 2. Закона о адвокатури Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске", број: 80/15), којим је јасно дефинисано да адвокат не може одбити пружање правне помоћи ако га као заступника или браниоца у складу са законом постави суд, осим ако постоје разлози предвиђени законом због којих је дужан да одбије заступање.
Нити једна одредба закона али ни општих аката Адвокатске коморе Републике Српске не прописује могућност да појединачни акт органа Коморе (Одлука Скупштине), може да буде правни основ за одбијање заступања ако га као заступника или браниоца постави суд - пише у саопштењу.

У акту Главног дисциплинског тужиоца Адвокатске коморе Републике Српске, подсјећају, упућеном свим судовима у Републици Српској и Суду БиХ, тужилац тражи од надлежних судова да не доносе рјешења о постављању адвоката из Републике Српске за одбране по службеној дужности, те их уједно обавјештава да поступање адвоката супротно Одлуци о организовању протеста са обуставом рада адвоката, представља тежу повреду службене дужности адвоката, према члану 6. Правилника о дисциплинској одговорности адвоката, стручних сарадника за правне послове и адвокатских приправника, те да ће сваки адвокат који буде поступао супротно одлуци бити дисциплински гоњен.

- Веома је важно истаћи да чланом 6. наведеног Правилника, није прописано да непоступање адвоката по одлукама и налозима органа Адвокатске коморе, спада у теже повреде службене дужности, већ је та радња (непоступање по одлукама и налозима органа Коморе), као таква прописана чланом 5. став 1. тачка 5. Правилника, и чини лакшу повреду службене дужности. Поред тога, чланом 6. став 1. тачка 10. Правилника, као тежа повреда службене дужности, прописано је неоправдано одбијање преузимања заступања или одбране странке када га у складу са законом или општим актом Коморе за заступника или браниоца постави/именује суд - наводе из Министарсва.

Дакле, како кажу, према важећим законским и подзаконским актима, јасно проистиче да Министарство правде Републике Српске може, Главном дисциплинском тужиоцу Адвокатске коморе Републике Српске, поднијети дисиплинску пријаву за свако неоправдано одбијање преузимања заступања или одбране странке када га у складу са законом за заступника или браниоца постави/именује суд.

- Поред свега напријед наведеног желимо истаћи да смо спремни наставити преговоре са представницима Адвокатске коморе Републике Српске а све са циљем проналажења рјешења које би било прихватљиво како за адвокате, тако и за све кориснике адвокатских услуга - наводе у саопштењу.