latinica  ћирилица
02/08/2024 |  12:07 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Љетна школа филма од 19. до 29. августа; Учествује 29 полазника из Српске (ФОТО)

Аудио-визуелни центар Републике Српске у сарадњи са Академијом умјетности у Бањалуци и Студентским културним центром Универзитета у Бањалуци организује од 19. до 29. августа 2024. године Љетну школу филма 2024.
Љетња школа филма - Фото: Уступљена фотографија
Љетња школа филмаФото: Уступљена фотографија

У овогодишњој школи филма учествоваће 26 полазника - средњошколаца из цијеле Републике Српске.

Пријаве на радионицу су се обављале путем Јавног позива који је био отворен од 3. до 18. јуна 2024. године. Стручни жири је бирао полазнике на основу пропозиција конкурса.

Учесници имају прилику да прођу креативни процес од идеје до премијере, а резултат радионице Љетна школа филма је заједнички снимљен филм. Циљ је упознавање средњошколаца Републике Српске са аудио-визуелним дјелатностима кроз теоретски и практични приступ како бисмо ојачали свијест младих о значају филмске умјетности у Републици Српској, како би стекли увид у занимања у оквиру филмске умјетности, дознали какве потенцијале имамо у овој области и како бисмо упоредо развијали квалитетну филмску публику.

Љетна школа филма

Едукатори о филмској умјетности су предавачи са Академије умјетности у Бањој Луци и то: сценарио, Марио Ћулум, режија, Саша Хајдуковић, камера, Драшко Гајић, сценографија и костимографија, Драгана Пурковић Мацан, звук Игор Сузић, монтажа Александар Јурић и продукција Соња Ђурић.

Прошле године је Љетна школа филма врло успјешно реализована са полазницима Студија глуме "Јазавац". Прва Љeтнa шкoлa филмa одвијала се од 17. до 27. августа 2023. године. Резултат је била свечана премијера филмова насталих у оквиру ове школе. Радионица је имала велики одазив и показала одличне резултате.

С обзиром на прошлогодишњи успјех, Аудио-визуелни центар Републике Српске је одлучио да и ове године организује Љетну школу филма, али на нивоу цијеле Републике Српске.

- Одређени број полазника са афинитетима усмјереним ка умјетности, а који су учествовали у Љетној школи филма прошле године, опредијелио се да студира на неким од смјерова на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци након што су спознали предности ових занимања што сматрамо изузетним успјехом. Комплетан догађај, укључујући и смјештај полазника, биће у Кампусу Универзитета у Бањалуци - каже директорка Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић.

Истиче да ће полазници током трајања радионице бити подијељени у тимове.

- У плану је да сваки тим сними један кратки филм који ће чинити омнибус од три филма који ће премијерно бити приказани 29. августа на свечаном затварању Љетне школе филма, што ће осмислити и организовати сами полазници. Изузетно се радујемо овогодишњој школи филма и одбројавамо дане до њеног почетка - рекла је Љубојевићева.