latinica  ћирилица
02/08/2024 |  11:37 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Наплата јавних прихода већа за скоро 300 милиона КМ (ФОТО)

Пореска управа Републике Српске за седам мјесеци ове године прикупила 2,373 милијардe КМ јавних прихода. Наплата јавних прихода већа за скоро 300 милиона КМ, саопштено је данас из ове управе.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Ови подаци су потврда да је тренд раста наплате јавних прихода константа и видљива кроз чињеницу да је за седам мјесеци 2024. године наплаћено 288 милиона КМ, односно 14 одсто више у односу на исти период 2023. године, док у односу на исти период 2022. годинe тај раст износи чак 585 милиона КМ, односно 33 одсто.

- Овако добри резултати у наплати јавних прихода резултат су, не само рада Пореске управе Републике Српске, него и повећања степена одговорности пореских обвезника када је у питању извршавање обавеза и, уопште, повећању свијести грађана о плаћању пореза. Такође, ови подаци показују да су у Републици Српској настављена позитивна кретања укупног пословног амбијента, те да Пореска управа правовремено проводи активности на редовној наплати, а што се директно осликава и на коначно стање на рачуну јавних прихода Српске - наводи се у саопштењу.

Пореска управа, подаци (Уступљена фотогхрафија)

Како се наглашава, све категорије јавних прихода у надлежности Пореске управе биљеже раст у односу на исти период прошле године.

- Доприноси, који чине 60 одсто укупно прикупљених прихода, у 2024. години наплаћени су у износу од 1,431 милијардa КМ, што је за 156 милиона КМ или 12 одсто више него у истом периоду претходне године - подаци су ПУ.

Наводе да директни порези, од чега највећи дио чине порез на добит и порез на доходак, за првих седам мјесеци 2024. године наплаћени су у износу од 579 милиона КМ, што је за 115 милиона КМ или 25 одсто више него у истом периоду прошле године. Код осталих јавних прихода, додају, наплата је износила 329 милиона КМ, што је за скоро 16 милиона КМ више у односу на исти период претходне године.

- Што се тиче само јула ове године, наплата је износила 336,8 милиона КМ, што је за 44 милиона КМ или 15 процената више него у истом мјесецу прошле године, те је такође забиљежен значајан раст наплате и код директних пореза и доприноса - истичу у ПУ Српске.