latinica  ћирилица
02/08/2024 |  11:14 ⇒ 16:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: Тражимо трајну обуставу радова и заустављање девастације ријеке Уне

Тражимо потпуну и трајну обуставу радова и заустављање било какве даље девастације ријеке Уне, рекао је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац и истакао да у запостављеним општинама ради шта ко хоће.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Девастација на заштићеном хидролошком споменику врела Уне, дијелу европске еколошке мреже Натура 2000, наставља се скоро мјесец од почетка изградње нелегалне мини хидроелектране.

Инвеститор, фирма Пипра, још увијек несметано уништава околину у Доњој Суваји, ријека је замућена, а мјештани су усред температурних екстрема у јулу, неколико дана били без дотока воде из старог сеоског водовода.

У уторак је Државни инспекторат утврдио да инвеститор градње мини хидроелектране нема све важеће дозволе, али упркос томе је у сриједу фирма Пипра, у власништву Саше Свалине, наставила радове.

За инвеститора је на посао прионула и полиција, која је легитимисала саборску посланицу Драженку Половић (Можемо!) која је с тридесетак револтираних мјештана стајала поред градилишта.

Портал хрватског недјељника Новости пише да још увијек не постоје гаранције да ће инвеститор бити спријечен у наставку уништавања околине у Доњој Суваји, посљедице чијег штетног дјеловања су видљиве на самом заштићеном локалитету.

У четвртак је стога око ове теме сазвана конференција за штампу у Српском народном вијећу (СНВ), посланик СДС С-а Милорад Пуповац подијелио је с јавношћу забринутост и најновије информације у вези с девастацијом Уне. Пуповац је казао да су се извођачи оглушили на обуставу радова па је било нужно хитно реаговати.

- Тражимо потпуну и трајну обуставу радова и заустављање било какве даље девастације ријеке Уне. Тражимо да се хитно затражи управни надзор над околностима под којима је издата грађевинска дозвола, и да се дозвола стави ван снаге - рекао је Пуповац.

Додао је да постоје озбиљне индиције да су досадашња поступања ишла на руке инвеститору, те да чак и она ограничења која су била постављена, нису поштована.

Истакао је да врела Уне нису једино мјесто на којем долази до девастације природе и непоштовања закона. Подсјетио је на проблеме у Штрбачком буку и Ервенику, те на Црно Брдо у Равним котарима, о чему су Новости већ писале.

- Ради се о запостављеним општинама за које се мисли да се у њима може радити све што се хоће - закључио је Пуповац.