latinica  ћирилица
02/08/2024 |  10:59 ⇒ 10:59 | Аутор: sputniknews.com

Сијарто: Хрватска непоуздана за транзит нафте у Мађарску и Словачку

Хрватска је непоуздана земља кад је у питању снабдијевање нафтом Мађарске и Словачке, а након што је Кијев обуставио транзит нафте из Русије, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

- Хрватска је једноставно непоуздана земља за транзит. Од почетка (сукоба у Украјини) подигли су таксу на транзит толико да она пет пута премашује просјечну тржишну вриједност - написао је он на страници на Фејсбуку.

Према његовим ријечима, Хрватска је такође онемогућила МОЛ да дугорочно користи транспортне капацитете.

Министар је истакао да ће "обустава испорука нафте са истока оставити Мађарску и Словачку на милост и немилост непоузданој транзитној земљи".

Претходно су се Будимпешта и Братислава обратиле ЕК због дејстава Украјине, која је обуставила транзит нафте руске компаније Лукоил преко своје територије.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је на сједници Владе да је Загреб званично обавијестио Европску комисију, као и Мађарску и Словачку о спремности да двије земље снабдијева нафтом преко јадранског нафтовода "Јанаф".

Прелиминарна анализа ситуације поводом одлуке Украјине да блокира транзит руске нафте преко своје територије показала је да није угрожено снабдијевање Мађарске и Словачке, изјавио је представник Европске комисије.

Европска комисија је 5. децембра 2022. године, у оквиру санкција Русији, забранила морске испоруке руске нафте у земље ЕУ, али су Мађарска и Словачка обезбедиле право да руску нафту добијају нафтоводом до краја 2025. године. Ова клаузула је изазвала активно противљење Европске комисије.

Украјина је 17. јула обуставила транзит нафте компаније Лукоил преко своје територије у Мађарску и Словачку јер је ова компанија стављена на црну листу Кијева. Снабдијевање ових земаља енергентима из Русије се одвија преко гасовода "Дружба", који пролази преко територије Украјине.