latinica  ћирилица
02/08/2024 |  10:07 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

МОК стао у одбрану своје одлуке

Међународни Олимпијски комитет /МОК/ стао је у одбрану своје одлуке да дозволи двојици боксера да се на Играма у Паризу такмиче у женској категорији иако претходно на Свјетском првенству нису испунили захтјеве за родну равноправност, наводећи да је спор додатно подстакнут "погрешним информацијама", пише британски дневник "Фајненшел тајмс".
Сједиште МОК-а у Лозани (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI) -
Сједиште МОК-а у Лозани (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)

Одлука МОК-а да дозволи Алжирцу Иману Хелифу да учествује у женској категорији бокса на Играма изазвала је критике италијанског премијера Ђорђе Мелони. Његова противница на јучерашњем мечу Анђела Карини повукла се из меча непосредно након почетка.

Она је касније изјавила да се повукла како би "сачувала живот" након ударца Хелифа којим јој је повријеђен нос.

Мелонијева је критиковала МОК јер, како је навела, није успјела да заштити спортисткиње и сачува такмичење. Она је истакла да, уз нивое тестостерона у крви алжирског спортисте, такмичење не изгледа као поштено.

Хелиф се такмичио на Играма у Токију 2021. године али је један од двојице боксера којима је прошле године Међународна боксерска асоцијација /ИБА/, уз Тајванца Лин Јутинга, није дозволила учешће на Свјетском шампионату јер не испуњавају критеријуме да се такмиче као жене.

Међутим, обојици је МОК дозволио учешће на Играма у Паризу.

Према писању листа, ситуацију додатно компликује чињеница да је и саму ИБА-у дисквалификовао МОК 2019. године усљед забринутости због њихових финансија, морала и руковођења. МОК је од тада преузео привремену администрацију над боксом на Олимпијади и стао је у одбрану свог става, наводећи да су двојица спортиста "жртве изненадне и арбитражне одлуке ИБА".