latinica  ћирилица
02/08/2024 |  09:40 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

"Конаковићев обрачун са СДА покушај да се Српској оспоре уставне надлежности"

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да иницијативу министра иностраних послова у Савјету министара за раскидање споразума са Србијом о полицијској сарадњи види као покушај да се Републици Српској оспори надлежност коју има по Уставу БиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Конаковић са таквом иницијативом жели да покаже да је то нешто што је успостављено за вријеме власти СДА. И то јесте тако - констатовао је Ковачевић и додао да је то ситнополитичка иницијатива која се тиче искључиво Федерације БиХ.

Он је навео да је иницијатива за рушење овог споразума супротна сталним причама о потреби сарадње на нивоу БиХ, региона, са земљама ЕУ, оцијенивши да би се тиме послала лоша порука јер у БиХ живе Срби, који су конститутиван народ.

Ковачевић је објаснио да је предвиђена сарадња полиције из Републике Српске и Републике Србије којој би туристи могли да се обрате у случају да им је потребна нека помоћ.

- Такву идентичну сарадњу Србија има са Хрватском и српски полицајци бораве у кључним туристичким мјестима у Хрватској, гдје су на располагању српским туристима који у том периоду бораве у Хрватској и у истом том периоду полицајци из Хрватске буду у Србији - прецизирао је Ковачевић.

Он сматра да министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић није добро поступио када је одустао од размјене полицајаца послије кампање у ФБиХ усмјерене против овог споразума.

- Не можете сваки пут кад се нека будала јави да одустанете од добрих пројеката - констатовао је Ковачевић за сарајевску ТВ Алфа.

Истичући да се у политичком Сарајеву све што долази из Србије покушава представити негативно, Ковачевић је оцијенио да би и и пошиљка колача из Србије била дочекана увредама.

Он је подсјетио на ситуацију у вријеме пандемије вируса корона када је Србија земљама у окружењу уступила значајне количине вакцина, на чему су се Сјеверна Македонија и Црна Гора званично захвалиле, док је тадашњи министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић рекла да су то неке старе вакцине.

- И то у тренутку када није била способна да набави ниједну. Дакле, само се ради о томе да је то долазило из Србије, када је представљало насушну потребу грађана у БиХ - навео је Ковачевић.

Он је поновио став представника Српске да у Савјету министара неће бити подржана Конаковићева иницијатива којом неко жели да оспори надлежност коју Република Српска има по Уставу.

- МУП Српске има уставну надлежност да сарађује са МУП-ом Србије. Поготово када постоји и међудржавни споразум између Србије и БиХ - напоменуо је Ковачевић.

Истичући да БиХ није потребно раскидање било каквих регионалних споразума, Ковачевић се заложио за јачање сарадње са земљама региона, имајући у виду да је то један од кључних приоритета за европске интерације.

Ковачевић је подсјетио да се у БиХ стално говори о додатној централизацији, за чим нема никакве потребе, указавши да треба да се поштује Устав, онако како је написан и да се међусобно уважавају, у складу са Уставом постижу договоре и на основу тога иду према ЕУ.

Према његовим ријечима, управо на том принципу у овом мандату Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ направљен је искорак у доношењу одлука и усвајању закона, што је резултирало добијањем кандидатског статуса за чланство у ЕУ.