latinica  ћирилица
01/08/2024 |  21:54 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

Одржан "Илиндански сабор фолклора" у Мокром код Пала

У Мокром код Пала одржан је први "Илиндански сабор фолклора", а бројна публика могла је видјети разноврсне кореографије културно-умјетничких друштва из Хан Пијеска, Сребренице, Пала и Мокрог.
Пале, одржан "Илиндански сабор фолклора" - Фото: СРНА
Пале, одржан "Илиндански сабор фолклора"Фото: СРНА

У Основној школи наступили су КУД-ови "Романијска врела" из Мокрог, "Младост" са Пала, "Свети Пантелејмон" из Хан Пијеска, Српско Културно-умјетничко друштво "Свети Деспот Стефан Лазаревић" из Сребренице и млади гуслари.

Организатор Сабора је КУД "Романијска врела" из Мокрог, а предсједник Вера Ћаћић изјавила је новинарима да је важно чување народне традиције, јер је све преплављено технологијом па се мало пажње даје култури и традицију.

- Наше друштво постоји од 2007. године и бави се чувањем и његовањем традиције и обичаја нашега краја. Имамо око 100 младих чланова и, судећи према томе, култура и традиција Сарајевско-романијског краја неће бити заборављена - истакла је Ћаћићева.

Она је навела да су се са кореографијама представили дјечији ансамбли и припремили су "Игре из Шумадије", "Игре из околине Сарајевског поља" и "Игре из околине Ниша и из Лесковца".

Члан Удружења и школе гусала "Свети Петар Дабробосански" са Пала Стефан Гавриловић рекао је да се представио са пјесмом "Романијо, јуначка планино" у којој је саткан читав Сарајевско-романијски крај.

Умјетнички руководилац КУД-а "Свети Пантелејмон " из Хан Пијеска Немања Бакмаз рекао је да је дошао њихов најмлађи ансамбл који се представио са "Играма из околине Шумадије".

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да сва културно-умјетничка друштва чувају народну традицију, што је за сваку похвалу.

- Општина Пале подржава КУД "Романијска врела" који постоји 17 година, као и сва друштва која овдје егзистирају, те гусларска друштва и етно-групе, јер сви они преносе традицију српског народа - истакао је Југовић.

Првом "Илинданском сабору фолклора" присуствовали су посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, предсједник Скупштине града Источног Сарајева Бранко Короман, те представници јавног, културног и политичког живота општине Пале и многобројни грађани.