latinica  ћирилица
01/08/2024 |  20:44 ⇒ 23:36 | Аутор: РТРС

Илинданско зборовање у мјесту Марићка код Приједора; Додик: Важно очувати народну традицију (ФОТО/ВИДЕО)

Веома је важно очувати народну традицију, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик на Илинданском зборовању у мјесту Марићка код Приједора.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је нагласио да је "Марићка специфична због тога што има једну од најстаријих цркава изграђену на традиционалан начин од дрвета у условима када наш народ није био у условима да прави нештоиздашно, али се молио Богу".

- То говори о томе да је овдје снажна традиција нашег идентитета јер кад имате цркву и вјеру, кад се окупљате онда славите наше српско име и зато смо овдје да то обиљежимо. Ја сам сваке године овдје. Вечерас сам ту поводом Илиндана и свима желим срећу и здравље - поручио је Додик. 

Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Додик је поручио да му "љубав, посвећеност и вјера нашег народа у Републику Српску дају неисцрпну снагу".

- Они су мој највећи покретач. Та огромна енергија српског народа може се осјетити на сваком кораку вечерас на великом народном збору у Марићки уочи сутрашњег великог празника Светог Илије - написао је Додик на свом Икс налогу.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор нагласио је да му је драго што су се људи и ове године окупили код цркве Брвнара у Марићкој.

- Желим да се окупљамо не само у Марићкој и Приједору, већ и широм Републике Српске. То су наши обичаји, наша историја и традиција и наш идентитет. Сигуран сам да ће и будуће традиције то наставити – рекао је Јавор.

Црква Брвнара (Фото: РТРС)

Јавор је истакао да му је драго што предсједник Српске Милорад Додик сваке године долази на народни збор у Марићкој.

- Захваљујући управо предсједнику Српске који је у многочему помогао не само Марићку него и околна села и град Приједор, ми смо успјели да реализујемо многе пројекте – навео је Јавор.

Протонамјесник Славиша Панчић изјавио је да се уназад 40-50 година велики рбој вјерника окупља у вечерњим сатима уочи Илиндана.

- Са овог светог мјеста једино могу да пошаљем поруку свим људима да свако чува своју вјеру, своју традицију, своје писмо, и да се не замјеримо за неке мале ствари. Ово су много љепше и вредније ствари. Храмови нас увијек позивају на мир - рекао је протонамјесник Славиша Панчић.

Црква Брвнара (Фото: РТРС)

Подсјетимо, Илиндан се годинама традиционално прославља код цркве брвнаре у Марићки, гдје се окупља велики број вјерника из Приједора и околине.