latinica  ћирилица
01/08/2024 |  20:18 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Да ли ће поскупљење струје у Федерацији узроковати ланчани раст осталих цијена? (ВИДЕО)

У Федерацији БиХ поскупљење струје. Киловат испоручене електричне енергије у домаћинства бити скупљи за 10 одсто, а за осталу потрошњу, која подразумијева обданишта, ђачке, студентске и старачке домове увећање износи 8,1 одсто. Грађани федерације страхују од неминовног - да ће поскупљење струје узроковати ланчани раст осталих цијена? Стручњаци упозоравају да ће се на јесен то и догодити, јер федерална Електропривреда биљежи губитке због смањеног обима производње и извоза.
Електрична енергија - Фото: РТРС
Електрична енергијаФото: РТРС

Оправдања за повећање других цијена за сада нема, јер повећање цијене електричне енергије за сада по џепу удара грађане, али ће у слабљењу њихове платежне моћи многи пропознати прилику да подигну цијене. Сарајлије се тога и прибојавају …

Влада Федерација БиХ продужила је рок за субвенционирање електричне енергије до 30. јуна идуће године. Право на субвенционирање имају категорије са најнижим примањима, пензионери с минималном пензијом и корисници сталне новчане помоћи.

- Основни критериј за субвенцију је потрошња електричне енергије, која мора бити испод просјечне, мања од 268 kWh мјесечно код ЈП Електропривреда Сарајево, односно мања од 348 kWh код ЈП Електропривреда Мостар - наглашавају из канцеларије за односе с јавношћу Владе Федерације БиХ.

Струка међутим тврди да социјална политика федералној влади неће бити од помоћи. Алмир Бечаревић тврди да су и ова поскупљења посљедица непровођења новог Закона о електричној енергији, односно неусвајања подзаконских аката и изостакна реструктурирања Електропривреде.

- Ништа се не ради односно једино рјешење свако види у повећању цијена. Тек предстоје уговори за све оне који са јавног снабдјевања прелазе на тржишно. Њих тек очекује удар у септембру, октобру тек требају добити уговоре. Видите да ће тај ланац бити покренут, неће стати - истакао је Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику.

Република Српска не планира да се одлучи на овакав корак и поскупљења неће бити, поручили су раније из ресорног министарства и Електропривреде Републике Српске.