latinica  ћирилица
01/08/2024 |  20:17 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Значајна карика у лацу заштите произовдње воћарства противградне мреже (ВИДЕО)

Саврмено и интензивно воћарство подразумјева и висок степен заштите производње. Значајна карика у ланцу заштите су и противградне мреже. Ове године у оквиру Правилника о капиталним инвестицијама у пољопривреди постављање противградних мрежа суфинасирано је са 70 одсто.
Воћарство - Фото: РТРС
ВоћарствоФото: РТРС

Савремене противградне мреже имају вишеструку улогу. Примарна је заштита од градоносних падавина али и остале мјере заштите нису занемариве.

- Адекватна мрежа која штити од града уједно у овим љетним периодима када владају велике врућине и када су високе температуре штити и од ожеготина - поручио је Драган Зорић, воћњак "Агро плус" Приједор.

Иако имају вишеструк значај у заштити, због високе цијене која је око 62.000 марака по хектару, воћари се нерадо одлучују на ову врсту инвестиције.

- Најскупља ставка су стубови, жица, сајле и мрежа која мислим да носи једну четвртину до једну трећину инвестиције - рекао је Дарко Милошевић, воћар из Лопара.

Министарство пољопривреде у оквиру Правилника о суфинасирању капиталних инвестиција подизање противграднеих мрежа подржаће са 70 одсто. На овај проценат не могу рачунати воћари који су до сада мреже подизали етапно.

- Ми за тако нешто морамо да дигнемо кредит. Кредити су јако неповољни и јако је велика камата а многи немају ни услова да добију кредите чак ни комерцијалне а камоли ИРБ-ове или из Партнер фонда - истакао је Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

За суфинасирање постављања противградне мреже првобитно се пријавило преко 30 воћара у Српској за које је ресорно министарство предвидјело око 1,2 милиона марака. Због немогућности да обезбједе комплетна средства многи воћари су одустали. Према подацима са којим располаже Удружење воћара Републике Српске ове године нова противградна мрежа ће бити постављена у 18 воћњака.