latinica  ћирилица
01/08/2024 |  19:20 ⇒ 20:15 | Аутор: sputniknews.com

У Русију враћено осам руских држављана из затвора земаља НАТО-а

Осам држављана Русије који су били приведени и затворени у неколико земаља НАТО-а враћено је у домовину, саопштила је Федерална служба безбједности Русије.
Аеродром у Анкари (фото: EPA-EFE/STR) -
Аеродром у Анкари (фото: EPA-EFE/STR)

- Дана 1. августа 2024. године, као резултат размјене обављене на аеродрому у Анкари (Турска), у домовину је враћено осморо држављана Русије који су били притворени и затворени у неколико земаља НАТО-а, као и малољетна дјеца - наводи се у саопштењу.

Служба наводи да су држављани Русије размијењени за групу лица "која су дјеловала у интересу страних држава на штету безбједности Руске Федерације".

Повратак држављана Русије био је могућ захваљујући систематском раду надлежних државних ресора и страних партнера.

Прес служба Кремља након тога је саопштила да је предсједник Русије Владимир Путин потписао указе о помиловању размијењених грађана.

На списку помилованих лица су: Вилан Пол Николас, Лик Кевин Викторович, Гершкович Еван, Вороњин Демури Иљич, Кара-Мурза Владимир Викторович, Курмашева Алсу Хамидовна, Чанишева Лилија Ајратовна, Остањин Вадим Валерјевич, Фадејева Ксенија Владиславовна, Скочиленко Алекандра Јурјевна, Јашин Иља Валерјевич, Пивоваров Андреј Сергејевич и Орлов Олег Петрович.

Руска страна захвална је предсједнику Бјелорусије Александру Лукашенку за гест добре воље и помиловање њемачког држављанина Р. Кригера, осуђеног на смрт, и Москва је такође захвална руководству свих земаља које су помогле у припреми размјене, истиче се у саопштењу.