latinica  ћирилица
01/08/2024 |  19:15 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Ђоковићу први сет, полуфинале веома близу

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић четврти пут у каријери стигао је на три корака од олимпијског злата. Након Пекинга 2008, Лондона 2012. и Токија 2021, играће у четвртфиналу олимпијског турнира и у Паризу, и то против Грка Стефаноса Циципаса - на Стадиону "Филип Шатрије".
Новак Ђоковић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs) -
Новак Ђоковић (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs)

Сигурном игром Новак је одржао свој сервис, и тако дошао до првог сета (6:3). Сет лопта је била фантастична, најљепши поен на мечу. Ђоковић је на пола пута до полуфинала.

Добро је почео Новак, стиснуо је Грка на његов сервис. Циципас се извукао први пут, али други пут није било спаса, Новак долази до брејка и онда потврђује свој сервис за сигурно водство у првом сету 4:1.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ђоковић је турнир у Паризу започео рутинском победом против Аустралијанца Метјуа Ебдена (2:0), којем је препустио само један гем, у другом колу је савладао Шпанца Рафаела Надала (2:0), а у осмини финала Доминика Кепфера из Њемачке, такође без изгубљеног сета - 2:0.

Ни Циципас није прошао много трновитији пут до четвртфинала. Започео га је тријумфом против Белгијанца Зизуа Бергса (2:1), мада је други сет изгубио са 6:1, потом је побиједио Британца Данијела Еванса (2:0), а у осмини финала и Себастијана Баеза из Аргентине (2:0).

Ђоковић и Циципас ће 14. пут бити са супротних страна мреже. Српски тенисер води у побједама са 11:2 и није изгубио од Грка још од 2019. и четвртфинала мастерса у Шангају.

Ове године још увијек нису одиграли међусобни дуел, а посљедњи пут су се срели у финалу Аустралијан опена прошле године, када је Ђоковић изашао као побједник.

Циципас никада није надиграо Ђоковића на шљаци, па ни на мјесту на којем данас играју. Србин га је два пута побиједио на Ролан Гаросу - у полуфиналу 2020. и финалу 2021. године, када грчком тенисеру ни два сета предности нису била довољна да подигне Куп мускетара.

Побједник дуела Ђоковић - Циципас иде на Италијана Лоренца Мусетија, који је елиминисао актуленог олимпијског побједника Александра Зверева, са 2:0, идентичним резултатом у оба сета 7:5.

Полуфинале је осигурао и други тенисер свијета Карлос Алкараз, који је био бољи од Американца Тома Паула (6:3, 7:6).