latinica  ћирилица
01/08/2024 |  14:16 ⇒ 14:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Апелациони суд потврдио изручење До Квона Јужној Кореји

Апелациони суд Црне Горе је потврдио рјешење Вишег суда у Подгорици у дијелу у којем је одбијено изручење јужнокорејског држављанина Хјонг До Квона по замолници САД.
До Квон (Фото: EPA-EFE/Boris Pejovic) -
До Квон (Фото: EPA-EFE/Boris Pejovic)

Из Апелационог суда је саопштено да је одлукa којом се одобрава изручење Јужној Кореји правноснажнa.

- Првостепеним рјешењем Вишег суда у Подгорици дозвољено је изручење у скраћеном поступку држављанина Републике Кореје окривљеног Квон До Хјонга, ради кривичног гоњења због више кривичних дјела по молби Републике Кореје, док је одбијено изручење овог окривљеног у скраћеном поступку по молби САД. Против наведеног рјешења није било жалбе, па је одлука Вишег суда у Подгорици у дијелу у којем је дозвољено изручење у скраћеном поступку по молби Републике Кореје правноснажна - наводи се у саопштењу.

“Краљ крипто валута“ До Квон налази се у прихватилишту за странце у Црној Гори од 23. марта након одслужене четворомјесечне казне затвора на коју је осуђен због фалсификовања личних исправа.

Он је са сарадником ухапшен на аеродрому у Подгорици са лажним пасошем 23. марта прошле године када су са тим документима покушали да отпутују приватним летом за Дубаи.

Према ранијем саопштењу Вишег суда, До Квона Јужна Кореја потражује због кривичног дјела непоштеног трговања, преваре и кршење јавне понуде.