latinica  ћирилица
01/08/2024 |  14:03 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

У Гламочу обиљежен дан сјећања на 108 српских бораца и цивила

Служењем парастоса у Саборном храму Свете Тројице у Гламочу и полагањем вијенаца код спомен-плоче у мјесту Камен данас је обиљежен дан сјећања на 108 српских бораца и цивила који су убијени у нападу хрватских снага у љето 1995. године, а чија су тијела ексхумирана из масовне гробнице "Камен".
Полагање вијенаца код спомен-плоче у мјесту Камен - Фото: СРНА
Полагање вијенаца код спомен-плоче у мјесту КаменФото: СРНА

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац сматра да овакви догађаји завређују пажњу цијелог друштва, како жртва погинулих не би била заборављена.

- Ово је дан када се чланови породица несталих и погинулих окупе како би одали почаст својим најмилијим члановима којих више нема и који су страдали само зато што су били православне вјере, са надом да се овако нешто никада неће поновити - рекла је Срни Граорчева.

Она је истакла да је неопходно чувати сјећање на све оне који су животе дали за Републику Српску, како истина не би била заборављена.

- Многи чланови породица погинулих и несталих са ових простора расељени су по другим дијеловима Српске, али и шире, те је наша дужност да се окупљамо и одамо почаст страдалима - рекла је Граорчева.

У нападу хрватских снага на подручје Гламоча у љето 1995. године убијен је велики број војника и цивила српске националности, а годину дана касније, 16. јула, из масовне гробнице "Камен" ексхумирана су тијела 108 војника и цивила.

То је само једна од масовних гробница која је пронађена на подручју Гламоча.

Злочине су починили припадници Седме гардијске бригаде Хрватске војске под командом Ивана Кораде, а за овај злочин нико није одговарао.

Ово је био увод у злочине почињене у Погрому "Олуја", хрватској злочиначкој војно-полицијској акцији.