latinica  ћирилица
01/08/2024 |  11:54 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Најтоплији јул у Бањалуци откад се врше мјерења

Јул мјесец ове године био је најтоплији у Бањалуци откад се врше мјерења.
Најтоплији јул у Бањалуци (Фото: rhmzrs.com) -
Најтоплији јул у Бањалуци (Фото: rhmzrs.com)

- Јул 2024. био је врло топао у цијелом региону. Са средњом мјесечном температуром у Бањалуци од 25,6 степени Целзијусових ово је био најтоплији јул од кад се врше мјерења. Забиљежена је и појава највећег броја тропских ноћи и дана у јулу - саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Из овог завода наводе да је од десет најтоплијих мјесеци јула, чак девет из периода послије 2000. године.

Током већег дијела јула било је топло, а средином мјесеца врло топао ваздух са сјевера Африке захватио је Балкан. Топлотни талас је трајао 15 дана и у периоду од 5. до 19. јула температура у Бањалуци је сваког дана прелазила изнад 30 степени и ови дани били су тропски.

Укупно је у јулу у Бањалуци регистрована појава 26 тропских дана (дани са температуром изнад 30 степени) и то је највећи број тропских дана у јулу (претходни највећи број тропских дана је износио 25 и регистровани су у јулу 2015. и 2022. године). Једини мјесец са појавом већег броја тропких дана је био август 2012. када је температура током 27 дана прелазила 30 степени, наводе из Републичког хидрометеоролошког завода.

Додаје се да апсолутно максимална температура за јул није достигнута, али је и поред тога ово био најтопилји јул од када се врше мјерења.

Апсолутни максимум за јул износи 41,6 степени Целзијусових и измјерен је 2013. године, а овог јула максимална температура је износила 37,5 степени.

Посебно је занимљива појва тропских ноћи (минимална температура изнад 20 степени током целе ноћи). Претходно највећи број тропских ноћи у једном месецу у Бањалуци био је шест у јулу 2010. а ове године је регистрована појава чак 16 тропских ноћи. Број тропских ноћи у јулу 2024. је чак већи од годишњег максимума за број тропских ноћи који је до сад износио 10, наведено је из Републичког хидрометеоролошког завода.