latinica  ћирилица
01/08/2024 |  11:40 ⇒ 11:40 | Аутор: РТРС

Пале: Почетак градње нове топлане почиње за два мјесеца

Надзорни одбор смијенио је на јучерашњој сједници в.д. директора Комуналног предузећа ”Градске топлане” Бориса Гојковића и на његово мјесто поставила Милана Драгаша. До промјена на челу овог предузећа, чији је оснивач Општина Пале, дошло је због пословних губитака у износу од 1.200.000 конвертибилних марака, због чега није усвојен извјештај о пословању који је поднио Гојковић.
Топлана у Палама - Фото: РТРС
Топлана у ПаламаФото: РТРС

Ново руководство на челу са Драгашем има задатак да рационализује пословање, санирају дугогодишње губитке и ријеши проблеме које претходно руководство тог предузећа није успјело у мандату дугом три године.

Приоритет је почетак изградње нове топлане у року од два мјесеца на новој локацији на периферији Пала.

То је и најважнији посао за скупштинску већину у Општини Пале, након дугог низа година у којем је застарјели погон топлане, изграђена још 1974. године проузроковао значајно загађење у граду, што је представљало проблем за већину грађана општине. Реализацију и координацију између међународних финансијских институција и Владе Републике Српске, спроводиће посебан тим на челу са начелником и стручњацима из области енергетике и финансија, како из Општине Пале, тако и из региона.

- Осим санирања пословних губитака који су износили 800.000 КМ прије три године, када је на чело предузећа ступио в.д. директора Борис Гојковић, а који су у међувремену повећани на данашњих 1.200.000 марака, потребно је кренути са реализацијом нових пројеката и осавремењавањем пословања. Топлана тренутно снабдијева свега 600 домаћинстава и укупно 60.000 квадратних метара простора у Палама централним гријањем, што је недовољно за општину са више од 20.000 становника - изјавио је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Како је навео, у предузећу у којем су запослена 22 радника, неопходно је спровести модернизацију постројења, будући да је зграда саграђена прије пола вијека, а као топлана функционише од 1996. године, са погоном на дрвену сјечку.

- Топлана представља црну еколошку тачку у срцу града. Задатак новог руководства је да започне реализацију пројекта измјештања старе топлане и изградњу новог постројења, које ће омогућити повећање броја корисника гријања, као и смањење трошкова и већу енергетску ефикасност. Изградња новог постројења са савременом котларницом, која ће радити и на гас и на дрвену сјечку, на периферији града, на локацији према ”Фамосу”, гдје је предвиђена и изградња гасовода, почеће у року од два мјесеца - најавио је Југовић.

Како је нагласио, на мјесту старе топлане у центру Пала, која ће бити срушена, биће изграђени нови садржаји, предвиђени новим Регулационим планом Општине, што ће након дугог низа година еколошки ”оздравити” овај дио града, посебно у зимским мјесецима и омогућити грађанима да квалитетно живе и проводе вријеме у центру.

Југовић је додао да је планирано да изградња нове топлане буде завршена до јесени 2025. године што ће омогућити да уочи зимске сезоне ово постројење загрије радијаторе у више стотина нових домаћинстава и корисника.

Пројекат ће бити финансиран из кредитних средстава Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), уз подршку Владе Републике Српске.