latinica  ћирилица
01/08/2024 |  10:56 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

У наредним данима обиљежавање три догађаја од републичког значаја (ВИДЕО)

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова у наредним данима биће обиљежене 83 године од злочина НДХ над Србима у Шушњару код Санског Моста и Пребиловцима код Чапљине, те заједно са Одбором Владе Србије Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У Шушњару ће сутра бити обиљежене 83 године од страдања 5.500 убијених Срба у злочину који има све елементе геноцида, почињеног почетком августа 1941. године, рекао је помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту и заштиту цивилних жртава рата Републике Српске Небојша Видаковић.

Обиљежавање овог догађаја од републичког значаја почеће служењем литургије у Храму Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту.

Након тога у Меморијалном комплексу Шушњар планирано је служење парастоса убијеним, а затим и полагање вијенаца и цвијећа на централни споменик, те обраћање званичника.

У насељу Милин Бирт предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа на споменик жртвама усташког терора.

Видаковић је рекао да ће у понедјељак и уторак, 5. и 6. августа, бити обиљежене 83 године од страдања Срба у злочину НДХ над мјештанима Пребиловаца.

У Храму Христовог васкрсења у Пребиловцима ће 5. августа бити служено празнично вечерње богослужење, а потом у Дому културе отворена стална изложбена поставка.

Сутрадан, 6. августа, у овом храму је планирано празнично јутрење, Света архијерејска литургија, а потом и свечана трпеза љубави.

Одбор Владе Србије за његовање традиција ослободилачких ратова, у сарадњи са Одбором Владе Републике Српске, домаћин је обиљежавања Дана сјећања на прогнане и страдале Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", у суботу, 3. августа, у Лозници.